Riasztották a magyar Gripeneket, NATO gépek Zala megye egén

Riasztották a Magyar Honvédség légvédelmi készültséget ellátó Gripenjeit március 14-én, a kora délutáni órákban egy Belgrád-Moszkva útvonalon haladó, szerb lajstromjelű, civil Airbus A-319-es repülőgép miatt.

A belgrádi irányítótorony olyan, információt közölt a polgári légiirányítással, amely szerint a repülőgép fedélzetén bomba van. A gépet a magyar-szlovák határnál visszafordították, miközben a NATO déli Egyesített Légi Hadműveleti Központja riasztotta a Magyar Honvédség Gripenjeit, amelyek rövid időn belül azonosították a szerb A-319-es repülőgépet, és biztosították annak kikísérését Magyarország légteréből, Szerbia irányába.

A magyar Gripen géppár addig maradt a határmenti légtérben, amíg a visszafordított repülőgép le nem szállt Belgrádban – közölte hétfőn a Honvédelmi Minisztérium.

(Magyar Gripenek. Fotó: Honvédelmi Minisztérium)

Egyébként az elmúlt hetekben az orosz -ukrán háború miatt egyre több utasszállító repülőgép hazánk légterén át repül, de a NATO légiereje is megjelent Magyarország felett.

A NATO vadászgépei a magyar légtérben már februárban gyakorlat keretén belül a légi utántöltést is gyakorolták. Ezt a fotót Nagykanizsánál S. Varga György kollégánk készítette még február 4-én.

(Nagykanizsa felett is gyakorlatoztak a NATO repülőgépei. Fotó: S. Varga György)

Mivel Magyarország március elején engedélyt adott arra, hogy NATO csapatok érkezhetnek a Dunántúlra, így Zala megyébe is, várhatóan egyre több NATO vadászgépet, bombázót, felderítő gépet láthatunk Zala egén is.