Rengeteg hadilőszer érkezik a zalaegerszegi harcjárműgyárba

Hadilőszerek széles választékát szerzi be a Magyar Honvédség a Rheinmetall cégcsoporttól – jelentette be a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos. A szerződés teljesítése 2023-ban kezdődik és 2031-ig tart, abban kulcsszerepet játszik a német hadiipari vállalat többségi tulajdonában, Várpalotán létesülő lőszergyár.

Maróth Gáspár közölte: a beszerzési program lehetővé teszi, hogy a honvédség és a kibontakozó hazai védelmi ipar együttes erővel, hitelesen szavatolhassa Magyarország és a magyar emberek biztonságát és békéjét. Hosszú távon biztosítja a rendszeresítésre kerülő korszerű harcjárművek fegyverzetének ellátását. Ugyanakkor szem előtt tartja a védelmi iparfejlesztés, a hazai hadianyaggyártás újjáélesztésének szempontjait is.

(A Lynx KF 41-es, a világ legmodernebb harckocsija és Zalaegerszegen készül)

“Rövidesen a Rheinmetallal közösen létrehozandó várpalotai lőszergyár is bekapcsolódik a megrendelés teljesítésébe. A termékek túlnyomó részét itt gyártják majd” – mutatott rá a kormánybiztos. Emlékeztetett: a megfelelő lőszerkészlet és a honi lőszergyártó képesség az erős honvédelem alappillére.

Az együttműködés részeként közepes kaliberű, harminc milliméteres lőszerek választéka érkezik a zalaegerszegi üzemben 2023-tól előállítandó Lynx gyalogsági harcjárművek számára, 120 milliméteres lőszerek a Leopard 2 harckocsikhoz, továbbá 155 milliméteres tüzérségi lövedékek, hajítótöltetek és gyújtók a PzH 2000 önjáró lövegek számára. A megrendelés részét képezik a 40 milliméteres Rosy és a 76 milliméteres Maske ködgránátvetők töltetei, valamint 12,7 és 7,62 milliméteres, kis kaliberű lőszerek is.

“Nagy megtiszteltetés, hogy Magyarország ismételten minket bízott meg haderőfejlesztése egy újabb fontos részletével. Örömünkre szolgál, hogy egy újabb területen működhetünk együtt magyar barátainkkal” – kommentálta Armin Papperger, a Rheinmetall cégcsoport vezérigazgatója a beszerzést – közölte kedden az MTI Országos Sajtószolgálatával a Védelmi Fejlesztésekért Felelős Kormánybiztos. (Fotók: Rheinmetall)