Orvosi kamara: Az intenzíven lévő koronavírus-fertőzöttek 70 százaléka oltatlan

A kormányzat nem közli, hogy a kórházban lévő koronavírusos betegek hány százaléka kapott oltást. A Magyar Orvosi Kamara viszont készített egy felmérést, amely ugyan nem reprezentatív, viszont több kórház intenzív osztályáról tartalmaz adatokat. Eszerint 125 intenzív osztályon kezelt beteg közül 87 oltatlan, ez majdnem 70 százalék. A MOK arra is felhívja a figyelmet, hogy a súlyos állapotban lévő oltatlanok között sok a fiatal.

A 125-ből 7 olyan beteg volt intenzíven, aki négy hónapon belül kapott oltást, közülük ketten a harmadik oltást is felvették.

A MOK arra is felhívja a figyelmet, hogy az oltottan intenzívre kerülők jellemzően 70-90 évesek. A súlyos állapotban lévő oltatlanok között ugyanakkor sok a 30 éves.

A MOK kutatásában szereplő intenzíven lévő 38 oltott beteg közül 31 már több mint 4 hónapja kapott oltást. Ezért is fontos a szervezet megerősítése harmadik oltással.

A 125 intenzíven lévő beteg közül 70 volt intubáltan lélegeztetve. Ezen felül 35 ember nem intubálva, de gépi segítséggel lélegzett – számolt be a Klubrádió.

(Grafika: Magyar Orvosi Kamara – Facebook)

“Így oszlik meg 125, intenzív osztályon kezelt beteg az állapotuk szerint:

– 70 fő intubálva, altatva lélegeztetőgépen van
– 35 fő non-invazív lélegeztetésben részesül (NIV)
– 20 fő maszkon keresztül kap oxigént
– 87 fő oltatlan
– 31 fő négy hónapnál régebben oltott
– 7 fő négy hónapon belül oltott
– ezen belül 2 fő háromszor oltott

Fontos még megjegyezni, hogy az intenzív osztályokon fekvő betegek között jelentős eltérés volt az oltott/oltatlanok, illetve az intubált/nem intubált betegek számában.

Érdekesség, hogy az oltott páciensek jellemzően az 1930-50-es években születtek, míg az oltatlanok között a 90-es években születettek is vannak.” – írta Facebook oldalán pénteken a Magyar Orvosi Kamara.