Beperelte a magyar államot egy nagykanizsai állampolgár, miután a COVID-járvány következtében két családtagját, testvérét és édesanyját is elvesztette

“Beperelte a magyar államot egy nagykanizsai állampolgár, miután a COVID-járvány következtében két családtagját, testvérét és édesanyját is elvesztette.

Ferincz Jenő elmondása szerint a zalaegerszegi kórház mindazok után számolta fel a húga holttestének öltöztetési költségeit, hogy a koronavírusban elhunytakat az érvényes szabályozás szerint az egészségügyi intézmény nem öltöztetheti fel.

(Ferincz Jenő a nagykanizsai közgyűlés 2017-es közmeghallgatásán. Fotó: YouTube)

A kórház emellett a szigorú protokoll-szabályokra hivatkozva azt sem engedte meg a férfinak, hogy elbúcsúzzon testvérétől annak ellenére, hogy a végstádiumban levő betegekre nem vonatkozik a látogatási tilalom. De Ferincz Jenő nem csak a szerinte jogtalan és tisztességtelen költségeket kifogásolja.

Elmondása szerint édesanyja azok után kapta el a vírust, és halt bele a fertőzésbe, hogy korábban két kínai gyártmányú Sinopharm-vakcinával oltották be.

Azonban, mint ahogy a Transaprency international Magyarország által az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől (OGYÉI) kiperelt iratokból kiderült, a hivatal, feltehetőleg felsőbb politikai utasításokra úgy engedélyezte az oltóanyag hazai használatát, hogy az ellenőrzést végző szakemberek is komoly szakmai kifogásokat fogalmaztak meg mind az orosz Szputnyik-V, mind a kínai Sinopharm vakcinák hatásosságával kapcsolatban.

Ferincz Jenő az általunk megszerzett dokumentumokra hivatkozva pedig feljelentést tett a kormánnyal, és Orbán Viktor kormányfővel szemben.” – írta Facebook oldalán kedden a Transparency International Magyarország.

KanizsaPress nevű Facebook oldalunkon az érintett Ferincz Jenő kommentet fűzött a Transparency közleményéhez. (Mi a szervezet, szó szerinti közleményét adtuk közre Facebook oldalukról. A Szerk.) Mint írta, ő nem perelt be senkit, hanem feljelentést tett.

“Szeretném jelezni, hogy téves a cikk azon megfogalmazása, hogy bepereltem a magyar államot. Ebben az ügyben eddig senkit sem pereltem be. Büntető feljelentést tettem a kormány és személy szerint Orbán Viktor ellen. A perlés és a feljelentés összekeverése hiba, súlyos tévedés. Ha a cikkíró esetleg ezt olvassa, tudom javasolni a cikk megfogalmazásának ilyen értelmű javítását.” – fogalmazott Ferincz Jenő.

Frissítés

Időközben a Transparency közleményét Ferincz kérésére módosította.

“Feljelentette a magyar kormányt és Orbán Viktort egy nagykanizsai állampolgár, miután a COVID-járvány következtében két családtagját, testvérét és édesanyját is elvesztette. Ferincz Jenő elmondása szerint a zalaegerszegi kórház mindazok után számolta fel a húga holttestének öltöztetési költségeit, hogy a koronavírusban elhunytakat az érvényes szabályozás szerint az egészségügyi intézmény nem öltöztetheti fel.

A kórház emellett a szigorú protokoll-szabályokra hivatkozva azt sem engedte meg a férfinak, hogy elbúcsúzzon testvérétől annak ellenére, hogy a végstádiumban levő betegekre nem vonatkozik a látogatási tilalom.

De Ferincz Jenő nem csak a szerinte jogtalan és tisztességtelen költségeket kifogásolja. Elmondása szerint édesanyja azok után kapta el a vírust, és halt bele a fertőzésbe, hogy korábban két kínai gyártmányú Sinopharm-vakcinával oltották be. Azonban, mint ahogy a Transaprency international Magyarország által az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől (OGYÉI) kiperelt iratokból kiderült, a hivatal, feltehetőleg felsőbb politikai utasításokra úgy engedélyezte az oltóanyag hazai használatát, hogy az ellenőrzést végző szakemberek is komoly szakmai kifogásokat fogalmaztak meg mind az orosz Szputnyik-V, mind a kínai Sinopharm vakcinák hatásosságával kapcsolatban.

Ferincz Jenő az általunk megszerzett dokumentumokra hivatkozva pedig feljelentést tett a kormánnyal, és Orbán Viktor kormányfővel szemben.”

Ferincz Jenő nem vár csodát a feljelentés miatt. Szintén a KanizsaPress Facebook oldalunkon egy, a cikkhez tartozó kommentben így fogalmazta meg álláspontját.

“Mivel különböző fórumokon és csatornákon keresztül kaptam, finoman szólva is, eléggé primitív stílusú üzeneteket, arra vonatkozóan, hogy ez a lépésem (szalonképes formában) butaság és értelmetlen a kormánnyal szemben, mert esélyem sincs, ezért itt is szeretném közreadni: nem azzal a szándékkal tettem meg a feljelentést, mintha attól bármilyen eget-földet megrengető jogi, vagy politikai árhullámot remélnék. Elsősorban édesanyámnak és az ő emlékének tartoztam ezzel, na meg a saját lelkiismeretemnek. Nem tudtam volna tükörbe nézni, ha még ennyit sem teszek meg. Ettől függetlenül, a jog keretein belül elmegyek mindaddig, amíg elmehetek. Aztán a kormány (és tagjaik) próbáljanak meg majd azzal a tudattal élni, ha van egy csepp lelkiismeretük, hogy – akármennyire is cizelláljuk – bizony felelősek a negyvenezer ember haláláért. És ezt a felelősséget nem lehet annyiban hagyni, nem lehet mellette szó nélkül elmenni. A jogi szakmaiságomat köptem volna szemközt, ha egyszerűen csak belenyugszom abba, aminek nem lett volna szabad megtörténnie, ha a járványkezelés is egészségügyi szakmai és nem politikai alapon történik. Sajnálatos módon a hatalomnak a gazdasági érdekeke erősebbek és fontosabbak voltak, mint az emberélet. Márpedig az emberi élet a legerősebb és a legfontosabb alkotmányos alapjog, de a kormány ezt több más, politikai érdekének alárendelte. Ezért pedig igenis valamilyen mértékben felelős. És aki azt állítja, hogy ebben a kormánynak nincs felelőssége, az hazudik. A kormány politikai és jogi felelőssége megkerülhetetlen. Nem állítom, hogy a negyvenezer emberből mindannyiukat, valamennyiüket meg lehetett volna menteni, ezt nem tudom eldönteni, hiszen nem vagyok egészségügyi szakember. De abban biztos vagyok, hogy jobb járványkezeléssel ebből a negyvenezer emberből még most is sokan élnének. Talán még az én édesanyám és a testvérem is. Isten nyugosztolja őket. És az összes többi elhunytat is. Orbán Viktornak pedig viselnie kell a jogi felelősséget is. Orbán Viktor maga mondta a Kossuth rádióban szeptember 18.-án, idézem: “minden döntést a kormánynak kell meghoznia, következésképpen a felelősséget is a kormánynak kell viselnie, leginkább persze nekem. Ezt én vállalom is természetesen, mégiscsak ez a dolgom, mondhatnám, ezért kapom a fizetésemet.” – Akkor nosza, itt a lehetőség, éljen a felelősségével. Én megteremtettem hozzá a jogi kereteket.”- írta.