2023-ban is megéri a nyugdíjbiztosítás?

(x) A gazdasági folyamatok alakulása időről időre megkérdőjelezi egyes befektetési formák eredményességét és nincs ez másképp a nyugdíjbiztosítás kapcsán sem. Ez a téma azért is bír kardinális jelentőséggel, mert az időskori anyagi biztonságot elősegítő öngondoskodási formák egyre nagyobb teret hódítanak.

A folyamat persze abszolút indokolt, hiszen azt a társadalom fokozatos elöregedése a nyugdíjak reálértékének csökkenését és a korhatár kitolódását okozza, ami hosszú távon nagyon komoly problémát jelenthet, méghozzá sokak számára. Annak érdekében, hogy a megszokott életszínvonalunk ne szenvedjen komoly csorbát miután visszavonultunk a munka világától, elengedhetetlen valamilyen kötött célú megtakarítás.

Noha ma már jó néhány konstrukció elérhető, a nyugdíjbiztosítás előnyei magukért beszélnek, nem véletlenül vált igen rövid idő alatt az egyik legkeresettebb eszközzé. Nagy kérdés azonban, miszerint 2023-ban is megéri-e ezt a megoldást választanunk. Ahhoz, hogy pontosan átlássuk ezt, jó néhány szempontot vizsgálni kell, hiszen megannyi összetevő befolyásolhatja, mivel is járunk a legjobban.

Milyen tényezők alapján válasszunk öngondoskodási formát?

A megfelelő eszközt elsősorban a céljaink és az élethelyzetünkből adódó lehetőségeink határozzák meg. Még mindig gyakorta tapasztalható, hogy anyagi jellegű kérdések tekintetében vonakodva kérünk tanácsot, holott ezek az elhatározások hosszú távon is hatással vannak életünkre. A legfőbb problémát ilyenkor az jelenti, hogy a piacon hatalmas választékkal találjuk szembe magunkat és ezek objektív összehasonlítása bizony embert próbáló feladat. Ugyan a TKM (azaz a Teljes költségmutató) egy remek kiindulási támpontot jelent, vizsgálata önmagában még nem vezet optimális eredményre. Miképp a többi forma kapcsán, úgy a nyugdíjbiztosítás esetében is megannyi egyéb tényező van hatással a konstrukció által termelt hozamokra, ezek közül pedig mindegyikre egyformán nagy hangsúlyt kell fektetni. Kellő tapasztalat hiányában ez szinte kivitelezhetetlen, emiatt pedig gyakran érzelmeink, vagy félinformációk alapján döntünk.

Az ebből adódó kellemetlen következményeket utólag már jóval nehezebb helyrehozni, így tanácsos megfontoltan eljárni. Ennek legkézenfekvőbb módja, ha már a tervezés első pillanataitól kezdve egy független pénzügyi tanácsadó intelmei alapján járunk el. Évtizedes rutinjának köszönhetően a szakember minden olyan szempontot vizsgál, ami kardinális jelentőséggel bírhat, függetlenül attól, miszerint a voksunkat végül a nyugdíjbiztosítás, vagy egy másik forma mellett tesszük-e le. Ugyanakkor azt is érdemes szem előtt tartani, hogy ez az öngondoskodási forma okkal vált ennyire népszerűvé. Alapos megfontolással megválasztott csomag esetében ugyanis sajátosságai olyan pluszt jelentenek, amik nagyon sokat nyomnak a latban hosszú távon.

Milyen előnyökkel bír a nyugdíjbiztosítás és megéri-e 2023-ban is emellett dönteni?

Minél korábban kezdünk el tudatosan felkészülni arra, hogy megteremtsük az időskori anyagi biztonságunk alapjait, annál könnyebb dolgunk lesz. Ugyanakkor gyakorta megesik, hogy a megtakarítások mellett szükség van egy kockázati biztosításra is, főképp szeretteink védelme érdekében. Ez a konstrukció pontosan ezt az igényt szolgálja ki, így nem csak befektetéseink gyarapodnak, de közben egy olyan fedezeti szolgáltatással is rendelkezünk, ami baj esetén óriási segítséget jelenthet. A nyugdíjbiztosítás azonban nem csak emiatt lett ilyen mértékben közkedvelt. Tudniillik az egyes módozatai személyre szabhatók, így annak megfelelően választhatunk, hogy mekkora kockázattűrő képességgel rendelkezünk, illetve milyen mértékben szeretnénk mi meghozni a különféle befektetési döntéseket a jövőben. Szintén kardinális jelentőséggel bír az adójóváírás kérdése. Befizetéseink 20 százalékáig (évente maximum 130 ezer forint mértékben) ugyanis jogosultak vagyunk visszaigénylésre, méghozzá személyi jövedelemadónkból.

Nagy távlatokban ez a támogatás pedig komoly hozamnövekedéssel járhat. Ugyancsak tartsuk szem előtt, hogy a nyugdíjbiztosítás az egyetlen olyan öngondoskodási forma, melynél a kifizetés a lejárathoz kötött. Más konstrukciók esetében a mindenkori nyugdíjkorhatár a mérvadó, ám tekintettel arra, miszerint ez a jövőben szinte biztosan kitolódik majd, hatalmas könnyebbséget adhat, ha korábban juthatunk pénzünkhöz. Mindent összevetve tehát elmondható, hogy ez a megoldás még 2023-ban rendkívül kedvező kondíciókkal rendelkezik és kellő körültekintés mellett remek eredmények érhetők el vele.

Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a hatalmas választékból a számunkra legoptimálisabb csomagot válasszuk ki. Ahhoz, hogy teljes mértékben eligazodjunk a tucatnyi szolgáltató által kínált mintegy 50 különféle nyugdíjbiztosítás közt, rendkívül fontos tisztában lenni minden fontos szemponttal. Ebben egy független pénzügyi tanácsadó intelmei hatalmas segítséget nyújthatnak, így már az első pillanattól kezdve érdemes hozzáértő szakemberekkel konzultálnunk.