11 ország közel 50 versenyzője között érte el kiemelt helyezését a nagykanizsai tehetség

A Közép-Európai Informatikai Diákolimpia (CEOI – Central European Olympiad in Informatics) 1994 óta kerül megrendezésre, az idei esemény Horvátország szervezésében zajlott. A korábban többször is magyar helyszínen tartott megmérettetés négyfős hazai csapatából a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium diákja, Németh Márton Tamás ezüstérmet szerzett.

Idén tizenegy ország – a klasszikus közép-európai nemzetek (Ausztria, Horvátország, Cseh Köztársaság, Szlovákia, Szlovénia, Németország, Magyarország, Lengyelország, Románia) mellett Olaszország és Svájc – összesen 48 versenyzője mérettette meg magát.

(A fotón balról a harmadik a BLG-s Németh Márton Tamás)
(Németh Márton Tamás. Fotó: Végh Bence)

Az ezüstérmes Németh mellett a magyar válogatott tagja volt még Viczián András (Baár-Madas Református Gimnázium, Budapest), Máté Lőrinc (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest) és Gábor Dávid (Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Kapuvár). A teljes eredménylistát ezen a linken lehet megtekinteni. Összesítésben a legtöbb pontot a horvát Dorijan Lendvaj nyerte el, míg Németh Márton Tamás a 9. helyezésnek örülhetett.

A magyar diákolimpikonok felkészülését és versenyzését saját tanáraik mellett az ELTE Informatikai Kara, illetve a Neumann Társaság Tehetséggondozási Szakosztályának munkatársai, Dr. Horváth Gyula csapatvezető és Erdősné dr. Németh Ágnes csapatvezető-helyettes segítették.

A magyar szervezők idén is a legfeljebb 11. osztályos diákokat indították a CEOI-n, hogy minél több hazai diákolimpikon számára biztosítsanak lehetőséget a következő évi nemzetközi versenyekre való felkészülésre, míg több más ország ennél idősebb, tapasztaltabb versenyzőket is indított a szabályoknak megfelelően.

A magyar diákolimpikonok számára helyezéstől függetlenül fontos gyakorlatot jelentett az idei CEOI-n való részvétel. 2023-ban, a számítógép atyjának tartott Neumann János születésének százhuszadik évfordulójának évében a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát (IOI) Szegeden fogják megrendezni a Digitális Jólét Nonprofit Kft., a Szegedi Tudományegyetem, és a Neumann Társaság együttműködésében.

A CEOI 2021-gyel véget ért az idei informatikai diákolimpiák szezonja, amelyen a magyar nebulók remekül szerepeltek: júniusban Éles Júlia ezüstérmet szerzett az európai lányoknak szervezett EGOI-n, Tóth Gellért ezüstöt, Szabó Kornél és Varga Péter pedig bronzot az IOI-n. Az európai junioroknak szervezett eJOI-ról addig példátlan módon aranyéremmel (Molnár István Ádám), ezüstéremmel (Németh Marcell) és három bronzéremmel (Czanik Pál, Fülöp Máté, Jenei Marcell) tért haza a magyar válogatott. (Forrás és fotó: helloworldonline.hu)