Míves darabok – beszélgetés Burján Emesével, az ötcsillagos joghurtok megalkotójával

Napjainkban újra előtérbe kerülnek a minőségi, kézműves termékek az élelmiszerboltokban kapható tömegtermékek helyett. Egyrészt táplálkozási szokásaink változása, másrészt az egészségmegőrzés miatt. Az igény egyre nagyobb arányban mutatkozik talán az eredetiség, a megbízhatóság, és a természetesség miatt is rájuk. Az eszteregnyei kézműves “Míves” joghurtok megteremtőjével, Burján Emesével beszélgettünk minderről.

Mi volt a Míves Joghurt megalkotásának hátterében?

…volt egy kitalált képem arról, én milyen joghurtot vennék meg…

IMG_9055

Tej tehénből

Egy kicsit minden. Túl sokáig használtam a racionálisabb agyféltekémet azelőtt, és már nagyon hiányzott valami kreatív, mégis produktív munka – a családnak meg én hiányoztam.  Ezért kerestem az otthoni elfoglaltságot. A saját konyhámban mindig is szerettem bíbelődni a tejjel, persze szigorúan a falusi, házi tejjel. Magunknak már több, mint húsz éve készítgetek házi tejtermékeket. És persze volt egy kitalált képem arról, én milyen joghurtot vennék meg… de olyat nem lehetett kapni.

 

Hogyan készülnek a joghurtok?

IMG_9073Pont úgy, mint régen. Nagyon finom tehéntej az alapanyag, egy legeltetett és szeretgetett állattól, nem pedig istállóba zárt, zöld füvet sosem látott „nagyüzemi” tehenektől. Ez az alap. A joghurt alatt levő gyümölcsszószok is frissen készülnek, így mindig az idény-gyümölcsökből van a legtöbbféle íz. Persze a szezoncsúcson, a legfinomabb gyümölcsérési időben a mélyhűtőket is teletöltjük- most épp szilvaszósszal… A szószokba friss, csak hőkezeléssel „tartósított” gyümölcsdarabok kerülnek. Az alsó, gyümölcsdarabokkal bőven meghintett rétegre merjük a natúr, nem édes joghurtot. A gyümölcsök is sajátok, vagy ha nem, hát lehetőség szerint a faluból és a környékről, ismerős termelőktől kerülnek hozzám. A „mívességet” a dobozkán még kézi díszítéssel is fokozzuk, ahogy az ízesítés is kézzel írva kerül a címkékre.

Mi a célotok a Míves Joghurtokkal? Milyen jövőképe van a manufaktúrának?

Én a természetes, nem agyoncukrozott ízekben hiszek. Gyermekeinkkel is akkor teszünk jót, ha visszaszoktatjuk őket a hagyományos ízekre.

2014-07-24 15.43.34

A gyümölcs, az tényleg gyümölcs

Finom és szerethető terméket szeretnék készíteni, nagy gondossággal, nem túl nagy mennyiségben. Pont olyat és pont azt adom a vevőimnek, amit a családomnak is. Bajba is kerülök néha, mert a három gyermekem rendszeresen fosztogatja a hűtőket…még szerencse, hogy nem csak az evésben segítenek. Fontos szempont még, hogy a joghurtunk egészséges is legyen. Ezért a joghurtréteg natúr, semmi hozzáadott anyagot nem tartalmaz a finom, tejszínes tejen és az élőflórán kívül (cukrot semmiképp). A termék édességét a szósz és a gyümölcsök saját fruktóz tartalma adja. Akad is panasz néha, hogy ez a joghurt a gyári termékekhez képest nem elég édes. Ez igaz, de nem véletlen. Én a természetes, nem agyoncukrozott ízekben hiszek. Gyermekeinkkel is akkor teszünk jót, ha visszaszoktatjuk őket a hagyományos ízekre. A gyerekek nincsenek alapból elrontva: tapasztalatból mondom, hogy nagyon szeretik ezt a terméket. Inkább fűszerezve játszunk az ízekkel. Most például éppen mézes-körtés joghurt készül, hársfaszörppel ízesítve… vagy előtte szegfűszeges-fahéjas szilvás.  Nagyon finomak, bátran meg lehet kóstolni!

Mi a különbség a Míves Joghurt és a bolti joghurt között?

A Míves joghurtban minden benne van, aminek benne kell lenni, és semmi nincs benne, aminek nem szabad benne lennie.

2014-07-17 17.11.00A bolti joghurtok között is van jobb és rosszabb,  de csak a házi, kézzel készült termékek minden egyes darabjában van ott a szeretet és a törődés. Ez nem klisé, és persze nem csak a joghurtra igaz, hanem valamennyi kézműves termékre, készítse bárki is azt. Én minden málnaszembe belenézek, mielőtt a szószba pottyantom és joghurtot merek rá… Mindent megkóstolok, és csak finom ízű, egészséges gyümölcsöket teszek el.  A Míves joghurtban minden benne van, aminek benne kell lenni, és semmi nincs benne, aminek nem szabad benne lennie. Ráadásul még élőflórás is, vagyis a legtöbb bolti joghurttal szemben nagyon jó élettani hatású. Diétákhoz, sportolásnál kitűnőenhasználható. Rendkívül segítő hatással van az emésztőrendszerre is, amely az emberi szervezet „tisztítóműve”.

Hogyan érhetőek el a termékek?

IMG_9083Mivel nem túl nagy mennyiségben készülnek, a tipikus az, hogy házhoz viszem vagy házhoz jönnek érte. Neten és telefonon is rendelhető, hat darabtól pedig Eszteregnye-Kanizsa környékén felár nélkül kiszállítjuk. Sok vevő keres meg mások ajánlására. Szerencsére terjed a finom joghurt híre szájról szájra, és ennél nem is kell jobb reklám.

A Míves Tejmanufaktúra telefonszáma : 06/20/551-6112.

E-mail: mivesjoghurt@zoldnet.hu.

Szólj hozzá a Facebookon!
   
loading...