Lopott sajtokkal üzleteltek Zalában

A 23 millió forint értékű lopott sajtot zalai éttermekben értékesítették.

 

Egy régóta működő, tejtermékek forgalmazásával foglalkozó budapesti cég az egyik fuvarszervező oldalon keresett szállítmányozót csehországi árujára, amit egy hamis okmányokkal rendelkező társaság szerzett meg. A gyanúsítottak az árut nem adták át megbízójuknak, a 23 millió forint értékű lopott sajtot zalai éttermekben értékesítették.
Az élelmiszerforgalmazó cég július elején keresett fuvarozót a csehországi sajtszállítmányra, s a felhívásra egy nemzetközi hírű, ismert cég nevében érkezett ajánlat. A 20 tonnányi sajt behozatalára a megbízó átadta a szükséges okmányokat, kifizette a 23 millió forintnyi áru ellenértékét, de a kamion a megbeszélt időpontra nem érkezett meg hozzá.
A cégvezető ismerősi körben folytatott levelezésének köszönhetően július 17-én kapott egy információt arról, hogy a sajt egy része Zalaegerszegen van, de hiába utazott oda, a megjelölt helyen nem akadt a szállítmány nyomára. Egy találomra kiválasztott helyi vendéglőben rákérdezett, hogy felhasználnak-e cseh sajtot, s a neki megmutatott sajttömb alapján rájött, hogy éppen az ő áruját kínálják az étteremben.
A rendőrségen feljelentést tett, majd ezt követően ebben az étteremben három darab háromkilogrammos sajttömböt foglaltak le, és sikerült az orgazdák nyomára is bukkanni.
A lopás értelmi szerzője két 34 éves férfi, akik már elkövettek hasonló bűncselekményeket, de további hat embert is gyanúsítanak az orgazdasággal. A két ötletadó közül a budapesti Bálint Szabolcs egyelőre nem került elő, ellene elfogatóparancs van érvényben, miután előző bűnügye miatt nem kezdte meg a rá kiszabott jogerős szabadságvesztésének letöltését.
Mint a zalaegerszegi rendőrkapitány elmondta: a nyomozás során megállapították, hogy a két értelmi szerző egy jól ismert nemzetközi fuvarozó okmányait és egyik járművének rendszámát másolta le. Lajosmizsén találtak egy hűtőkamionnal rendelkező fuvarozót, aki 3,5 millió forintért – az átlagos fuvardíj húszszorosáért – vállalta az ügyletet, hogy hamis rendszámmal és papírokkal elhozza a csehországi árut.
Az orgazdák két zalaegerszegi élelmiszerkereskedelmi cégen keresztül terítették a lopott sajtot helyi és Lenti környéki éttermekben, mindössze 730 forintos kilogrammonkénti áron. A több helyen tartott házkutatások és a megyei kormányhivatal hatóságának éttermi ellenőrzései során végül 6,5 tonna sajt került elő, így 7,6 millió forintnyi kár térült meg.
    Farkas Tibor hozzátette: egyelőre valamennyi szereplőt orgazdasággal gyanúsítanak, ami módosulhat lopásra, mert a cseh hatóságoktól még választ várnak arra, hogy hogyan hozták el a gyártótól az árut. Az egyik gyanúsítottat rövid időre előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság, de azóta a társaihoz hasonlóan szabadlábon védekezhet. (MTI)

Vélemény, hozzászólás?