Az Anna-bált július 26-án rendezik meg Balatonfüreden

Július 26-án rendezik meg Balatonfüreden az Anna-bált, amelyen a hagyományoknak megfelelően a közönség szavazza meg a legszebb 15 lányt, akik közül a zsűri választja ki a bált szépét és az udvarhölgyeket.

 

 Bóka István, Balatonfüred polgármestere a bálról tartott hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy az idén számos kísérőrendezvénnyel készülnek. Fellép a Magyar Állami Operaház kórusa és lesz prímásverseny is, emellett a Gyógy téren levetítik a Hunyadi László című Erkel-operából készült filmet is.
Hozzátette, hogy az idén 18 éves balatonfüredi lányok közül 14-en vesznek részt a bálon, rajtuk kívül a testvértelepülésekről 18 elsőbálozó érkezik.
A bál díszvendége Gyula lesz, a rendezvény fővédnökségét pedig Trócsányi László igazságügyi miniszter vállalta el. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere kiemelte: színes programokkal érkeznek a Balaton parti városba, egyebek mellet a Royal Dixieland Band játszik a nagyközönségnek.
Simon Attila a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a vacsorát egy 3500 darabos készletből szervírozzák és a manufaktúra biztosítja a legszebbeknek járó serleget. A bálozók nyakába kerülő porcelánszívek ezúttal a Balaton színvilágát tükröző türkiz színben pompáznak majd – tette hozzá.
Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója a népzenei prímásversenyről szólva elmondta, hogy 15 zenész versenyez majd a bált megelőző időszakban két napon át, a versengés nyilvános lesz és gálával zárul.
Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Szentgyörgyi Horváth Fülöp János balatonfüredi fogadójában, a házigazda leánya tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernő huszárkapitánnyal, az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok vértanújával. Az Anna-naphoz legközelebb eső szombaton rendezett balatonfüredi bálok, ahol a bálkirálynőt 1862 óta aranyalmával is jutalmazzák, hamar országos hírűvé lettek, a nemzeti öntudat zsinóros dolmányokban, gyöngyös pártákban is kifejezésre jutott. Az egykoron neves személyiségeket – mint Széchenyi István, Wesselényi Miklós, Kossuth Lajos, Deák Ferenc, Vörösmarty Mihály, Jókai Mór, Blaha Lujza – vonzó mulatságok fénye a két világháború között kissé megkopott, reneszánszuk 1954-ben kezdődött. A színhely előbb a Balaton étterem volt, 1957-től pedig a felújított egykori Kúrszalon, a mai Anna Grand Hotel.
    A bál nyitótánca hagyományosan a díszpalotás, amelyet a Magyar Állami Operaház balettművészei mutatnak be az Anna-báli keringővel, Huszka Jenő utolsó szerzeményével együtt – ennek dallamai 1962 óta csendülnek fel. A bálon részt vevő nők számozott herendi porcelánszívet kapnak, amelyeket a bál főtámogatója, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. készít. A bálkirálynő jutalma az aranyalma mellett egy Viktória-mintás herendi váza, az első udvarhölgy Rothschild-, a második pedig Apponyi-mintás vázát kap. A bál napján hagyományosan az előző évi bálkirálynő hajt végig hintón a városon, a bált követő vasárnap délelőtt pedig az Anna-bál legszebb hölgye és kísérői négyesfogattal, huszárbandérium kíséretében indulnak sétakocsikázásra. (MTI)

Vélemény, hozzászólás?