Míves darabok – beszélgetés Burján Emesével, az ötcsillagos joghurtok megalkotójával

Napjainkban újra előtérbe kerülnek a minőségi, kézműves termékek az élelmiszerboltokban kapható tömegtermékek helyett. Egyrészt táplálkozási szokásaink változása, másrészt az egészségmegőrzés miatt. Az igény egyre nagyobb arányban mutatkozik talán az eredetiség, a megbízhatóság, és a természetesség miatt is rájuk. Az eszteregnyei kézműves „Míves” joghurtok megteremtőjével, Burján Emesével beszélgettünk minderről.
Mi volt a Míves Joghurt megalkotásának hátterében?
…volt egy kitalált képem arról, én milyen joghurtot vennék meg…

Tej tehénből
Egy kicsit minden. Túl sokáig használtam a racionálisabb agyféltekémet azelőtt, és már nagyon hiányzott valami kreatív, mégis produktív munka – a családnak meg én hiányoztam. Ezért kerestem az otthoni elfoglaltságot. A saját konyhámban mindig is szerettem bíbelődni a tejjel, persze szigorúan a falusi, házi tejjel. Magunknak már több, mint húsz éve készítgetek házi tejtermékeket. És persze volt egy kitalált képem arról, én milyen joghurtot vennék meg… de olyat nem lehetett kapni.
Hogyan készülnek a joghurtok?
Pont úgy, mint régen. Nagyon finom tehéntej az alapanyag, egy legeltetett és szeretgetett állattól, nem pedig istállóba zárt, zöld füvet sosem látott „nagyüzemi” tehenektől. Ez az alap. A joghurt alatt levő gyümölcsszószok is frissen készülnek, így mindig az idény-gyümölcsökből van a legtöbbféle íz. Persze a szezoncsúcson, a legfinomabb gyümölcsérési időben a mélyhűtőket is teletöltjük- most épp szilvaszósszal… A szószokba friss, csak hőkezeléssel „tartósított” gyümölcsdarabok kerülnek. Az alsó, gyümölcsdarabokkal bőven meghintett rétegre merjük a natúr, nem édes joghurtot. A gyümölcsök is sajátok, vagy ha nem, hát lehetőség szerint a faluból és a környékről, ismerős termelőktől kerülnek hozzám. A „mívességet” a dobozkán még kézi díszítéssel is fokozzuk, ahogy az ízesítés is kézzel írva kerül a címkékre.
Mi a célotok a Míves Joghurtokkal? Milyen jövőképe van a manufaktúrának?
Én a természetes, nem agyoncukrozott ízekben hiszek. Gyermekeinkkel is akkor teszünk jót, ha visszaszoktatjuk őket a hagyományos ízekre.

A gyümölcs, az tényleg gyümölcs
Finom és szerethető terméket szeretnék készíteni, nagy gondossággal, nem túl nagy mennyiségben. Pont olyat és pont azt adom a vevőimnek, amit a családomnak is. Bajba is kerülök néha, mert a három gyermekem rendszeresen fosztogatja a hűtőket…még szerencse, hogy nem csak az evésben segítenek. Fontos szempont még, hogy a joghurtunk egészséges is legyen. Ezért a joghurtréteg natúr, semmi hozzáadott anyagot nem tartalmaz a finom, tejszínes tejen és az élőflórán kívül (cukrot semmiképp). A termék édességét a szósz és a gyümölcsök saját fruktóz tartalma adja. Akad is panasz néha, hogy ez a joghurt a gyári termékekhez képest nem elég édes. Ez igaz, de nem véletlen. Én a természetes, nem agyoncukrozott ízekben hiszek. Gyermekeinkkel is akkor teszünk jót, ha visszaszoktatjuk őket a hagyományos ízekre. A gyerekek nincsenek alapból elrontva: tapasztalatból mondom, hogy nagyon szeretik ezt a terméket. Inkább fűszerezve játszunk az ízekkel. Most például éppen mézes-körtés joghurt készül, hársfaszörppel ízesítve… vagy előtte szegfűszeges-fahéjas szilvás. Nagyon finomak, bátran meg lehet kóstolni!
Mi a különbség a Míves Joghurt és a bolti joghurt között?
A Míves joghurtban minden benne van, aminek benne kell lenni, és semmi nincs benne, aminek nem szabad benne lennie.
A bolti joghurtok között is van jobb és rosszabb, de csak a házi, kézzel készült termékek minden egyes darabjában van ott a szeretet és a törődés. Ez nem klisé, és persze nem csak a joghurtra igaz, hanem valamennyi kézműves termékre, készítse bárki is azt. Én minden málnaszembe belenézek, mielőtt a szószba pottyantom és joghurtot merek rá… Mindent megkóstolok, és csak finom ízű, egészséges gyümölcsöket teszek el. A Míves joghurtban minden benne van, aminek benne kell lenni, és semmi nincs benne, aminek nem szabad benne lennie. Ráadásul még élőflórás is, vagyis a legtöbb bolti joghurttal szemben nagyon jó élettani hatású. Diétákhoz, sportolásnál kitűnőenhasználható. Rendkívül segítő hatással van az emésztőrendszerre is, amely az emberi szervezet „tisztítóműve”.
Hogyan érhetőek el a termékek?
Mivel nem túl nagy mennyiségben készülnek, a tipikus az, hogy házhoz viszem vagy házhoz jönnek érte. Neten és telefonon is rendelhető, hat darabtól pedig Eszteregnye-Kanizsa környékén felár nélkül kiszállítjuk. Sok vevő keres meg mások ajánlására. Szerencsére terjed a finom joghurt híre szájról szájra, és ennél nem is kell jobb reklám.
A Míves Tejmanufaktúra telefonszáma : 06/20/551-6112.
E-mail: mivesjoghurt@zoldnet.hu.
Pingback: Centrumban az egészség! - DelZalaPress.hu - Helyi. Hírek. Összehoz.DelZalaPress.hu – Helyi. Hírek. Összehoz.
Pingback: Hódító útján Molnárék házi lekvárja - DelZalaPress.hu - Helyi. Hírek. Összehoz.DelZalaPress.hu – Helyi. Hírek. Összehoz.