Megújult Tourinform-irodát adtak át Zalakaroson

A Magyar Turisztikai Ügynökség pilot-programjának keretében, 25 millió forintos fejlesztés eredményeként megújult Zalakaros Tourinform-irodája, amelyet Guller Zoltán vezérigazgató adott át május 19-én, kedden.

Novák Ferenc polgármester beszédében elmondta: az elmúlt hétvége forgalmi adatai alapján bizakodóak a nyári szezont illetően. A mostani fejlesztést továbbiak követnek majd, hiszen még ebben az évben elkészül egy 1,5 milliárd forintos gyógyhelyi fejlesztés is városban.

Guller Zoltán vezérigazgató megnyitó beszédében hangsúlyozta: most, hogy a kellő biztonsági intézkedések mellett újra birtokba vehetik a turisták Magyarországot, különösen fontos, hogy a települések és térségek fogadószobájául szolgáló Tourinform-irodákban korszerű, barátságos, 21. századi körülményekkel találkozzanak a vendégek. Hiszen a hazai turizmus újraindításában kiemelt szerepe lesz az éves szinten 1,8 millió turista által látogatott Tourinform-hálózatnak is.

Kiemelte: a turizmus mindig elsőként reagál a válságra, viszont mindig elsőként is áll talpra. Újra működni kezdtek a szálláshelyek, elindult a vendéglátás, megnyíltak az attrakciók, újra lehet vendéget fogadni. Először a belföldi turizmus áll helyre, és van rá esély, hogy a tavalyi évnél is magasabb lesz a belföldi utazók száma, illetve a belföldi turizmusból származó árbevétel. A külföldiek először a határmenti országokból érkeznek, aztán a schengeni országokból és másfél-két év múlva a tengerentúlról is.

A kormány a turizmus újraindítása érdekében nem megszorít, hanem még magasabb fokozatra kapcsol, és folytatja a fejlesztéseket. Teljes erővel zajlik a tavaly meghirdetett 1 milliárd forintos fejlesztési program, amely a Magyarországon működő több mint 100 Tourinform iroda átalakítását, átépítését támogatja – mondta a vezérigazgató. A most átadott, teljes egészében megújult zalakarosi Tourinform mellett jelenleg a soproni, a keszthelyi, a tokaji és a hajdúszoboszlói Tourinform-iroda felújítása zajlik. Még ebben az évben további 25 iroda újul meg, jövőre pedig tucatnyi másik iroda kap fejlesztési támogatást.

Az MTÜ 2019-ben döntött úgy, hogy a keresleti igények folyamatos változása, és a desztinációk közötti verseny erősödése miatt szükségszerű a turisztikai intézményrendszer újragondolása, melynek a Tourinform-irodák az alapegységei. A Tourinform-hálózat új logót kapott, megújult az irodák kültéri megjelenése, és megkezdődött a Tourinform-irodák belső infrastrukturális megújítása. Fontos, hogy a hazánkban működő 109 Tourinform-iroda az ügynökség megbízható és hiteles információs rendszerének minőségi végpontja legyen.

Zalakaros a Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térség egyik emblematikus települése, évi 760 ezer regisztrált vendégéjszakával. A Zalakarosi Turisztikai Egyesület fenntartásban működő iroda 16 éve szolgálja a település turizmusát, éves szinten 35 ezer látogatói megkeresést kezel.

Az információs irodák fejlesztése azért is fontos, mert feladatkörük is egyre bővül: az információszolgáltatás, információgyűjtés és vendégigény-felmérés mellett a jövőben megerősödik b2b szerepük is. Motorjai a helyben szerveződő turisztikai együttműködéseknek, komoly szerepük van a belföldi utazásra ösztönző Kajla projekt előkészítésében, továbbá a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) végpontjai a települési szolgáltatók felé.

(Forrás és fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség)

Disznótoros vacsora és Kis Grófo Surdon

“Disznótoros vacsorát tartottunk tegnap Surdon. Kanász János polgármester úr megnyitó beszédében köszönte meg a település lakóinak egész éves munkájukat, segítségüket. A jó hangulatról Laci Betyár gondoskodott, majd a vacsora végeztével meglepetésként Kis Grófo énekelt a vendégeknek. A teltházas rendezvényen fergeteges hangulat uralkodott, mindenki nagyon jól érezte magát.” – írta Facebook oldalán az IKSZT Surd.

Kanász János polgármester köszöntőjét mondja
Kis Grófo mulattatta a surdiakat
Kanász János polgármester és Kis Grófo hölgykoszorúban

Sok az orosz Hévízen és környékén, templomot építenek nekik

Pénteken helyezte el új templomának alapkövét Hévízen a Moszkvai Patriarchátus Magyar Ortodox Egyházmegyéje.
Papp Gábor, Hévíz polgármestere (Fidesz-KDNP) az MTI érdeklődésére elmondta: a Szentséges Isten Anyja Életadó Forrás ikonjának tiszteletére elnevezett ortodox templom az Ady utcában épül mintegy 400 millió forintos költséggel.

A polgármester felidézte, hogy a kormány még 2017-ben mintegy 2,4 milliárd forint támogatást biztosított a magyar ortodox egyházmegyének három templom felújítására és egy új építésére. Ez utóbbit régóta tervezték, hogy Hévízen építik fel, mert a fürdővárosban és környékén nagyon sok oroszajkú, ortodox vallású él, jelentős az orosz és ukrán turistaforgalom, az egyházmegye ezért már hosszú évek óta tart miséket is a városban.

Az egyházmegye három magántulajdonú telek megvásárlásával és összevonásával találta meg a templom helyét az Ady utcában. Az önkormányzattal egyeztetett tervek alapján egy mértéktartó, 15-ször 15 méter alapterületű, 12 méter magas, jellegzetesen hagymakupolás templom épül fel egy év alatt – jelezte Papp Gábor. MTI

(Márk Jegorjevszkij püspök, a Magyar Ortodox Egyházmegye kormányzó főpapja (b) istentisztelet celebrál a Szentséges Isten Anyja Életadó Forrás ikonjának tiszteletére elnevezett ortodox templom alapkőletételén, a hévízi Ady utcában 2019. december 27-én. Fotók: MTI/Varga György)

A galamboki horgásztóba fulladt egy idős férfi

Információink szerint csütörtökön a galamboki horgásztóba fulladt egy idős német férfi.

Forrásaink szerint az elhunyt egy idős, mozgáskorlátozott német férfi volt, aki valahogy a tó környékére tévedt és eddig ismeretlen körülmények között belecsúszott a horgásztóba, majd megfulladt.

Helyiek csütörtökön este 20 óra után láttak a tó környékén rendőröket, akik kihívták a tűzoltókat és a mentőket, de a férfi életét már nem lehetett megmenteni.

A férfi, amikor – eddig ismeretlen körülmények között – a tóba csúszott kiabált és horgásztak is a közelben néhányan, de érthetetlen módon senki sem sietett a segítségére. Az esethez egy szemben horgászó pecás hívta ki a rendőröket – értesült az ATV.

Szabó Tamás polgármester azt mondta a hírportálnak, hogy egy kis elektromos robogóval indult el a német férfi. A robogóval felborult, majd gyalog indult el a tó felé, amelybe belecsúszhatott.

A férfi elektromos kerekesszékét a parttól mintegy 100 méterre találták meg. Úgy tudjuk a rendkívüli halálesetet közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja a rendőrség.

(A galamboki horgásztó. Fotó: Facebook)

Ritka természeti jelenséget videóztak le Zalában! Gejzír a Galamboki halastóban!

A napokban érdekes videót készített egy zalai halastónál Bacs Zsolt. A videón egy gejzír látható, am…

Erdőbe hordta a szemetet egy nagykanizsai férfi

Az idén tavasszal szóltak be a Nagykanizsai Rendőrkapitányságra, hogy nagyon sok, különféle szemetet találtak Zalaszentbalázs külterületén, egy erdős részen.

Az egyenruhások a területen többek között gépkocsi műszerfalat, elektronikai hulladékokat, autógumikat, elektronikai panelokat, redőnydarabokat és nagyon sok műanyag valamint egyéb hulladékot is találtak.

Bizonyítást nyert, hogy a területre egy 22 éves nagykanizsai férfi hordta a környezetszennyező szemetet, akit kihallgattak. A fiatalember a zsaruknak azt mondta, hogy valóban ő hordta Szentbalázs környékére a hulladékot, amelyek egy ismerősétől származtak. (Mondjuk ezt utóbbi lehetett mondandójának kamu-része.)

A kanizsai rendőrök lefolytatták a szükséges eljárást és hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt az ügyet a Nagykanizsai Járási Ügyészségnek továbbították, így a bíróság előtt kell majd számot adnia a felelőtlen környezetszennyezőnek – tájékoztatott szombaton a police.hu honlapon a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság. (Fotók: ZMRFK)

Különdíjasok lettek a Komári Puják

A Zalakomárból érkezett Komári Puják négyen vannak: két lány és két fiú. Elmondásuk szerint, esténként összegyűlnek a nagyokkal: veszik a kannát, a gitárt, a mikrofont, és együtt énekelnek, táncolnak, mulatnak. Van, hogy nemcsak önmaguk szórakoztatására muzsikálnak, hanem Facebookos élő bejelentkezéssel juttatják el zenéjüket az emberekhez.

Tanáruk, a Kanizsa Csillagaiból ismert Horváth Zoltán biztatta őket, hogy érdemes elindulniuk az MTVA Duna Médiaszolgáltató által indított Fölszállott a páva tehetségkutató versenyen.

(A Komári Puják a Fölszállott a páva díjkiosztója után. Fotó: Bódis Balázs)

Horváth Zoltántól megtudtuk, a Komári Puják tagjai: Bogdán Gergő, Bogdán Tamás, Bogdán Nikolett és Bogdán Veronika, hárman testvérek Veronika unokatestvérük és természetesen mindannyian zalakomáriak.

A tehetséges roma fiatalok a zalakomári Somssich Antal Általános Iskola tanulói, fellépéseikre mindig elkísérte őket és segítséget nyújtott nekik Szakáll Tibor az iskola igazgatója és felesége Szakáll Végh Eszter.

A komári apróságokat a Fölszállott a páva stábja és a többi fellépő is megkedvelte, Sózott hagyma című zalai beás daluk első strófáját például a műsor résztvevői is énekelgették és nagyon sok jó embertől kaptak ajándékokat.

“Sós vörös hagymát ennék én, zalai kislányt lopnék én, lopnék én, de sajnos nem merek, attól félek, hogy megvernek…”

A tegnapi díjkiosztón a Komári Puják az OTP 1 millió forintos különdíját vehették át Nagy Zoltán Pétertől a bank kommunikációs igazgatójától.

Ha valaki szeretné meghívni fellépésre a Komári Pujákat vegye fel a kapcsolatot a Kanizsa Csillagai együttessel Facebook oldalukon.

Gratulálunk a szép eredményhez, csak így tovább!

Két autó ütközött Hahóton, egy ember súlyosan sérült

Ma kora délután Hahótra kaptuk a második riasztást. A helyszínen két személygépkocsi ütközött, a járművekben három fő utazott.
A kiérkező mentők egy súlyos, és egy könnyű sérültet szállítottak kórházba, egy fő helyszíni ellátást követően a helyszínen maradt.

A rendőrségi helyszínelés teljes útzár mellett zajlott – írta Facebook oldalán a Gelsei Önkéntes Tűzoltó Egyesület. (Fotók: Gelse ÖTE)

A baleset Hahóton a 74-es főút Tavasz utcai szakaszán történt.

Villanyoszlopnak ütköztek Gelsén

Vasárnap a kora reggeli órákban Gelsén az Arany János utcánál egy személyautó villanyoszlopnak ütközött.

A rendőrség úgy tájékoztatott, hogy a kocsi egy kanyarban megcsúszott, lesodródott az úttestről, majd nekicsapódott a villanyoszlopnak.

A balesethez a Gelsei Önkéntes Tűzoltó Egyesület is vonult, akik Facebook oldalukon azt írták, a járműben 3 fő utazott a 2 fő a járművet elhagyta, 1 főt a mentőkkel közösen emeltek ki a sérült autóból.
Az autót áramtalanították, a helyszínre kérték az áramszolgáltató szakembereit, mivel az eset során a villanyoszlop is megsérült.
A mentők a baleset helyszínéről 1 főt szállítottak kórházba – írta a Gelse ÖTE.

(Fotók: M7 Zala Autómentő – Facebook)

Az alakuló ülésen mondott le Pogányszentpéter polgármestere

Különös eset történt a napokban a szomszédos Somogy megyei faluban, a mintegy 450-500 lakosú Pogányszentpéteren.

A településen a függetlenként induló, de a Fidesz által is támogatott Flinger Tamást választották meg polgármesternek, a képviselők pedig Bogdán Zoltán, Horváth Szilárd, Imreiné Nemcsók Zsuzsanna Erzsébet és Zakócs József lettek.

Az alakuló testületi ülésen meglepetés történt, ugyanis Flinger Tamás lemondott polgármesteri posztjáról. Hogy miért? Erről a Facebookon október 21-én így írt.

Flinger Tamás választási plakátja. Forrás: Képviselő Flinger Tamás – Facebook

“Tisztelt Pogányszentpéteriek!
Hazugságok elkerülése végett írom ezt a posztot.

Elnézését szeretném kérni annak a 97 embernek, aki rám szavazott! Mai alakuló gyűlésen, kiderült, hogy a testület és én teljesen másképp gondolkodunk.

Képviselői tiszteletdíjat nem támogattam erre az évre, amit megszavaztak a képviselők. Válaszul számomra nem szavazták meg a polgármesteri tiszteletdíjat, és elvárták volna, hogy a munkahelyem 6 vagy 4 órás munkaviszonya mellett, ingyen dolgozzak.

Olyan ígéretet kértek számon rajtam, amit Én sosem jelentettem ki!
Mivel már az alakuló ülésen sem tudtunk együtt dolgozni, ezért lemondtam a polgármesteri tisztségemről.

Döntésemet befolyásolta, hogy esélyt sem láttam arra, hogy polgármesterként a négy képviselőtársammal közös nevezőre jussunk a falu érdekében. Nagyon sajnálom, mert tele voltam tenni akarással és tervekkel.
Elnézését kérem még egyszer a rám szavazó falubeliektől.”

Az Index az esettel kapcsolatban azt írta, telefonon elérték Bogdán Zoltán képviselőt, aki azt mondta, az eskütétel után kérte Flinger tőlük, hogy mondjanak le képviselői tiszteletdíjukról, amit meg is tettek.

“Aztán jött a polgármester javadalmazása, ott azonban nem volt ilyen ötlet: 198 ezer forintos fizetést és 30-40 ezer forintnyi kiegészítő pénzt (útiköltség, telefon, stb.) akart magának megszavaztatni. Akkor a képviselők azt javasolták neki,- pláne úgy, hogy az eredeti állását is megtartva, azzal párhuzamosan akarta elvégezni a polgármesteri munkát -, hogy a 198 ezres pénzt ne vegye fel legalább. Ebbe azonban nem volt hajlandó belemenni, és bejelentette, lemond.” – számolt be Bogdánra hivatkozva az Index.

A polgármester lemondása miatt nagy valószínűséggel időközi polgármester választás lesz Pogányszentpéteren.

Sportkuckót avattak Pogányszentpéteren

A Belügyminisztérium által meghirdetett „Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatása” című pályázaton 16 811 694 forint összegű támogatásából és a Pogányszentpéter Község Önkormányzatának önerejéből valósult meg a helyi sportpálya „Közösségi Sportkuckó” épületének a megépítése. A beruházás összköltsége 25 millió forint volt. Az egész napos ünnepségen bőséges programokkal kedveskedtek a település lakóinak.

1 2 3 31