Szintvizsgák kipipálva Csapiban

Tavasszal a járvány a szó szoros értelmében kiforgatta sarkából az oktatás rendjét az iskolákban. A tanítás, tanulás az online térbe került át, a személyes találkozások lehetősége tanárok és diákok között nullára csökkent. Elmaradtak a szakiskolákban a 9. évfolyam aktuális szintvizsgái is. E vizsgák azt a célt szolgálják, hogy a tanulók bizonyítsák: elég szakmai tudással rendelkeznek már ahhoz, hogy tanulmányaikat, választott szakmájuk tudnivalóit külső gyakorlati helyszíneken sajátítsák el.

A tavasszal elmaradt vizsgákat iskolánkban ezen a héten tartották meg. Valamennyi kőműves és szakács tanulónk sikeresen szerepelt, szintet lépett. Gratulálunk, csak így tovább! – közölte Facebook oldalán a múlt héten csütörtökön a Térségi Általános Iskola, Szakképző Iskola és Kollégium, Csapi.

Murakeresztúron meghirdették a kerékpározás évét

Ötven bringás jelenlétében szeptember 19-én (szombaton) meghirdettük a kerékpározás évét Murakeresztúron. Jövőre majdnem egymilliárd forint értékben fejlesztjük a bicikliút-hálózatot a térségünkben. Elkészül az új kerékpárút a Mura mentén, a falunkban több mint három kilóméternyi új bicikliutat jelölünk ki, új bringatárolókat is kialakítunk.

Az a célunk, hogy minél több vendéget csábítsunk falunkban és vidékünkre, és minél többen válasszák az egészséges közlekedést. Ezért átfogó turisztikai fejlesztési programot hirdetünk. Csokorba rendezzük a már megvalósult projekteket, és előkészítjük az új beruházásokat is.

Murakeresztúron jelenleg is működik:

 • Egy tájház, ahol a Mura menti építészetet és tárgyi kultúrát ismerhetik
  meg az emberek.
 • Egy nemzetiségi tájház, ahol a régió különleges horvát-magyar
  kultúrájából kaphatnak ízelítőt a vendégek.
 • Kézműves Udvar Vendégház, ahol helyi szőttes termékekkel ismerkedhetnek meg a vendégek
 • A Mura Vendégház és Fazekas Műhely, ahol a fazekasság művészetét
  próbálhatják ki a vendégek.
 • Meg lehet tekinteni a falu gyönyörűen felújított római katolikus
  templomát.
 • Zrínyiújvár is a közelben található, ahol az egyesült európai seregek ádáz csatát vívtak a török ellen az 1600-as évek derekán.

A keresztúri önkormányzat ezen túl szeretné, ha:

 • A Mura partján egy új kikötő is épülne majd.
 • Hozzá kapcsolódóan egy táborhely, szárazföldi sportolási lehetőségekkel.
 • A vendégeknek bemutatnánk a keresztúri bányatavak csodálatos
  világát is.

És hamarosan megújul a Biciklis Tanya vendégház is, ahova kifejezetten a sportolókat, a vidéket kerékpárral felfedezeni vágyókat várjuk majd.

Az a célunk, hogy az előttünk álló kerékpáros fejlesztéseket kihasználva fellendítsük Murakeresztúr turizmusát! Nagy öröm, hogy terveinket térségünk országgyűlési képviselője, Cseresnyés Péter és kormány is támogatja – írta a napokban Facebook oldalán Polgár Róbert murakeresztúri polgármester. (Fotók: Deák Erzsébet)

Melléképület lángolt Eszteregnyén

Teljes terjedelmében égett egy 50 négyzetméteres melléképület hétfő délelőtt Eszteregnyén, a Fő utcában. A helyszínre a nagykanizsai hivatásos tűzoltók vonultak, akik három vízsugárral megfékezték a lángokat. A tűzesetben érintett épületből a robbanásveszély elkerülése érdekében egy acetilén palackot is kihoztak – tájékoztatott a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

(Fotók: Nagykanizsa HTP – BM OKF Médiaszerver)

Súlyos sérülést szenvedett egy autós Gelsesziget és Újudvar között

Ma reggel 06:46-kor kaptuk a jelzést, hogy Újudvar és Gelsesziget között egy személygépkocsi árokba hajtott és a tetején állt meg, a benne utazó személyekről információ nem volt.

A vonulást 06:52 perckor kezdtük meg, a helyszínre 06:57-kor érkeztünk. Kiérkezéskor kiderült hogy a járműben egy fő utazott, aki a mentők elmondása alapján súlyos sérülést szenvedett, kórházba szállították.

Az esethez riasztásra került Kanizsa/1, Kanizsa/Pálya – írta Facebook oldalán pénteken a Gelsei Önkéntes Tűzoltó Egyesület. (Fotók: Gelse ÖTE)

Honlapunk az esettel kapcsolatban Tóth Evelintől a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől megtudta, z érintett útszakaszon egy 27 éves nő közlekedett Peugeot típusú személygépkocsival.

A hölgy eddig ismeretlen okból haladása közben elveszítette uralmát a volán felett, megcsúszott, vízelvezető árokba csapódott, az árok megdobta és autójával a patak partoldalába csapódott.

Így mentették a halakat a Galamboki Horgásztóból

Július 25-én, szombat délután már nem bírta tovább az esőzés következtében lezúduló csapadékot a Galamboki Horgásztó gátja, amely késő délután átszakadt.

A vízáradat rázúdult a falura, ahonnan akkor családokat is kellett kimenekítenie a katasztrófavédelemnek. A tóban rekedt halakat még a héten hétfőn is mentették önkéntesek.

“Minden elismerésem azoknak a galamboki, nagykanizsai, zalakomári fiatalembereknek akik ma délután önzetlenül mentették a még élő halakat a kettes tóból, és vitték ládákban az első tóba megadva nekik az esélyt hogy túléljék a katasztrófát. Le a kalappal előttetek Urak! – írta Facebook oldalán ismerősünk, Bacs Zsolt, galamboki önkormányzati képviselő. A fotókat és a videót is ő készítette, amelyeket engedélyével adunk közre.

Gátszakadás: 100 mázsányi halállomány tűnhetett el a Miháldi Horgásztóból

A péntek-szombati esőzés Miháldot és környékét sem kímélte. Itt a helyi horgászegyesület került bajba, ugyanis a hatalmas mennyiségű csapadék miatt nem bírta tovább és átszakadt a Miháldi Horgásztó gátja, a Miháldot Pattal összekötő útszakaszon.

Úgy értesültünk, hogy a gátszakadás következtében kiömlő nagy mennyiségű víz közel 100 mázsányi halállományt sodorhatott ki a horgásztóból. Ezzel kapcsolatban a Miháldi Horgász Egyesület honlapján az alábbi felhívást tette közzé:

“Tisztelt horgásztársak!

A mai napon -2020-július 25-én- történt esőzések következtében a tó gátja nagy mértékben sérül, így a horgászati tevékenységet határozatlan időre felfüggesztjük! 

A tilalmat megszegő horgászok területi engedélye indokolás nélkül bevonásra kerül!!

A napijegy értékesítőknél a kiadott napijegyek visszaválthatóak. 

Tragédia a tó életében, a károk felbecsülhetetlenek!”- írták.

(Fotók/videó: Szájer Tamás)

Átszakadt a galamboki horgásztó gátja – Képek

A rendkívül nagy mennyiségben lehullott csapat következtében megelőző jelleggel szombaton 60 családi házból 200 fő került kitelepítésre Galambokon.

A kitelepítést a polgármesterrel együttműködve hajtották végre – tájékoztatott a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Úgy tudjuk, a kitelepített lakók vasárnap visszatérhetnek otthonaikba.

(Fotók: Bacs Zsolt)

Esőzés – Átszakadt a galamboki horgásztó gátja

Szombat délután már nem bírta tovább az esőzés következtében lezúduló csapadékot a Galamboki Horgásztó gátja, amely késő délután átszakadt.

A vízáradat rázúdult a falura, ahonnan családokat kellett/kell kimenekítenie a katasztrófavédelemnek.

A családok elhelyezéséről a helyi önkormányzat gondoskodik.

Családokat kellett kitelepíteni Nagykanizsa környékén az özönvíz miatt – Dél-Zala Press

Megelőzésként négy házból hét embert telepítettek ki a Zala megyei Surdon, mert fennáll a veszélye annak, hogy átszakad a település központjában lévő tó gátja az extrém mennyiségű csapadék miatt. A megyében közúti hidakat mosott el a víz, ezért egy település megközelíthetetlenné vált.

Családokat kellett kitelepíteni Nagykanizsa környékén az özönvíz miatt

Megelőzésként négy házból hét embert telepítettek ki a Zala megyei Surdon, mert fennáll a veszélye annak, hogy átszakad a település központjában lévő tó gátja az extrém mennyiségű csapadék miatt. A megyében közúti hidakat mosott el a víz, ezért egy település megközelíthetetlenné vált.

Kanász János surdi polgármester (független) az MTI-nek szombaton arról számolt be, hogy a péntek este óta tartó intenzív esőzés miatt 80 pincét elöntött a víz, sok helyen akár másfél méteres magasságig, de az utcákon is majdnem derékig érő vízben gázoltak. Már éjszaka számos házból ki kellett menteni az állatokat a mindent elöntő belvíz miatt.

A település központjában lévő tó szombatra annyira megtelt, hogy több helyen lyukak keletkeztek a gátfalon, de a gát tetején is átfolyik a víz.

Kritikus az állapota, nagy az esélye annak, hogy a védmű átszakad, ezért felkészültünk arra, ha embereket kell kitelepíteni – jelezte a polgármester.

Hozzátette, hogy megnyitották a kultúrházat, ahová élelmiszert és innivalót szállítottak. A falubusz már kora délután készenlétbe állt, hogy elszállítsa azokat, akik ezt igénylik, illetve figyelmeztették a környékben élőket, készüljenek arra, hogy esetleg el kell hagyniuk a házaikat.

Kalamár Norbert, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta: megelőző intézkedésként döntöttek úgy, hogy Surdon négy házból hét embert telepítenek ki a polgármester és a helyi közbiztonsági referens koordinálásával.

Az Útinform arról adott tájékoztatást, hogy a Zalaszentjakab és Kisfakos közötti úton, a 3-as kilométernél a Malomárok hídját elmosta a víz, emiatt Miháld megközelíthetetlenné vált.

A Nemesdéd és Miháld közötti úton, a 4-es és a 7-es kilométer közötti hidat szintén elmosta a hirtelen lezúduló víztömeg, az utat ezért lezárták, de Nemesdéd még megközelíthető.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint nem csak Surdon, hanem Liszóban is ki kellett telepíteni öt családot. Itt – ahogy szombat délután Dél-Zalában is – a belvíz apadása szerencsére megkezdődött.

Özönvíz Zalában!

Hatalmas mennyiségű csapadék zúdult Zala megyére.

A gyékényesi bányatóba fulladt egy férfi

Szerdán 18 óra előtt érkezett a jelzés, hogy egy személy fürdőzés közben eltűnt a gyékényesi bányatóban.

Egységünk a riasztástól számított 12. percben már a helyszínre érkezett ahol megkezdtük az eltűnt személy felkutatását. A keresésben részt vett a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának 2 búvára, akik közül egyikük tűzoltóságunk dolgozója.

A merülést követően 25 percnyi kutatás után az eltűntet megtaláltuk, akit a partra segítést követően átadtunk a mentőszolgálatnak, akik már csak a 78 éves holland állampolgár halálát tudták megállapítani – számolt be a tragédiáról Facebook oldalán a Csurgói Önkormányzati Tűzoltóság.

(Fotók: Csurgói Önkormányzati Tűzoltóság)

1 2 3 33