Vakcinainfók Nagykanizsáról

„Tisztelt Kanizsaiak!
Zala megyében az oltási folyamattal kapcsolatos teendőket a Megyei Oltási Munkacsoport koordinálja az országos oltási tervnek megfelelően. Nagykanizsán az oltási folyamatban mind a 21 felnőtt háziorvosi szolgálat részt vesz, így az oltások egyrészt a háziorvosi rendelőkben, másrészt a Kanizsai Dorottya Kórház kijelölt oltópontjain zajlanak.

Az utóbbira szintén a háziorvosok kijelölése alapján érkeznek az oltásra regisztráltak. Az oltások elkülönített időpontokban történnek, tehát a körzet páciensei és az oltásra érkező páciensek nem találkoznak.
A rendelkezésre álló készletek alapján az oltóanyagot hetente osztják el az oltóhelyek között, az érkezett oltóanyag mennyisége, illetve típusa hetente változik.

Horváth Ágnes háziorvos beolt egy nőt a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájával nagykanizsai rendelőjében 2021. március 5-én. Fotó: MTI/Varga György

Kormányzati kérésnek megfelelően már februárban felmérést végeztünk a háziorvosi praxisok körében annak érdekében, hogy az oltási folyamatokhoz kapcsolódó plusz adminisztrációs feladatok ellátásához az önkormányzat személyi állományából szükség esetén segítséget biztosítsunk. A háziorvosok részéről nem érkezett felénk ilyen jellegű igény. Szakmai vélemények alapján a háziorvosi rendelők infrastruktúrája, tárgyi feltételrendszere alkalmas, hogy az oltási ütemtervnek megfelelő feladataikat ellássák.

A háziorvosok áldozatos munkájukkal valamennyi körzetben hetente maximálisan megvalósítják az oltási tervet, ha szükséges hétvégén is dolgoznak. Munkájukért köszönettel és hálával tartozunk!

Az Egészségügyi Alapellátás intézményvezetőjén keresztül nemrég egyeztettünk a háziorvosokkal, s azt a szakmai választ kaptuk, hogy jelenleg további oltóhelyek kijelölésével nem gyorsítható a vakcinák beadása. A tömeges oltások időszakára természetesen egy megfelelően kidolgozott nemzeti koncepció áll rendelkezésre, mely alapján szükség esetén további oltóhelyek kijelölésére is sor kerülhet, például a házi gyermekorvosok bevonásával.

Egy-egy oltópont kialakítása rendkívül pontos és körültekintő szakmai egyeztetést, tervezést és előkészítést igényel, hisz egy oltás beadása mellett szakmai felvilágosítást, tájékoztatást, panaszokról, meglévő betegségekről történő egyeztetést is szükséges folytatni, melyhez a kellő szakmai kompetencia a felállt rendszer keretein belül biztosítható.” – tájékoztatott Facebook oldalán csütörtökön Balogh László nagykanizsai polgármester.