Házi rozskenyér
Hozzávalók:
30 dkg víz, 50 dkg rozsliszt, 2,5 dkg friss élesztő, kb. 1 evőkanál cukor és ugyanennyi só.
A friss élesztőt és a cukrot a langyos vízbe tesszük és kovászt készítünk.
Ehhez hozzáadjuk a lisztet, majd a sót ( lehetőleg ne érintkezzen az élesztővel), és megdagasztjuk.
Sütőpapirral kibélelt tepsibe kenyeret formázunk, és hagyjuk kelni meleg helyen kb. 15 percig.
Ezután picit formázzuk ha szükséges, a tetejét bevágjuk, és elő melegített sütőben 220 fokon 40-45 percet sütjük.
Tanács: a Sütő aljára lehet tenni egy kislábasban vizet.
Az utolsó 5 percben kenjük meg a kenyeret egy felvert tojás és kevés tej keverékével, hogy fényes és ropogós legyen a kérge.
-FitPoint-