Árvízveszélyes helyzet a Muránál

Árhullám alakult ki a hétvégén, a csapadékos időjárás hatására a Rábán és a Murán, valamint a folyók vízgyűjtő területein – tájékoztatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kedden az MTI-t.

Az elmúlt 24 órában a Rába vízgyűjtőjén 15-30 milliméternyi csapadékot mértek; a nagyobb érték a vízgyűjtő terület déli részén hullott.

A Mura vízgyűjtő területén 15-50 milliméternyi eső esett, és az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerda délelőttig várható még esőzés, de egyre gyengülő intenzitással.
A Rába vízgyűjtőjén még 35 milliméter csapadék várható területi átlagban, a Muráén pedig 30-80 milliméter.
A főigazgatóság közölte: árvízveszélyes helyzet alakult ki mindkét vízgyűjtő területen. Gondot okoz, hogy a további eső már telített talajra érkezik, ezért a csapadék nagyobb része a vízfolyások medrébe jut, várhatóan jelentős vízszintemelkedést okozva.
A Rábán Szentgotthárdnál szerda hajnalban I. fok körüli, Körmendnél délben II-III. fok közötti tetőzés kialakulására számítanak a szakemberek. A Murán pedig Letenyénél II. fok körüli vízállással várható a tetőzés csütörtökön, a késő esti órákban.

A meteorológiai helyzet változékonysága, bizonytalansága miatt, az előrejelzésekre tekintettel a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Rába szentgotthárdi és körmendi szakaszán kedden 12 órától I. fokú árvízvédelmi készültséget léptetett életbe. MTI

Honlapunk információi szerint kedden délután már szivattyúkat vetettek be a Muránál a vízügyi szakemberek.
Mivel szerdára jelentős csapadék utánpótlás nem várható, valószínűleg nem lesz szükség a II. foknál magasabb mértékű védekezési fokozat elrendelésére.