Dél-Zala Press

Felkerültek a Gundel étlapjára a kanizsai Jakabfi Dávid desszertjei

Barackpálinkás bonbonnal aratott sikert a nagykanizsai cukrász

Dobostorta bonbon barackpálinkával, Eszterházy fehér csokoládéba burkolva, mákos-barackos makaron és újragondolt Rigó Jancsi – ilyen minidesszertekkel mutatkozott be Jakabfi Dávid az idei Gundel Károly-díjátadón.

A nagykanizsai cukrászmester ritka elismerésként kapott meghívást a rangos budapesti eseményre, ahol a Gundel Étterem menüsorát zárta alkotásaival.

A 700 darab kézzel készített édesség mögött közel 24 órás munka állt. Az egyedi ízpárosítások és a kifinomult megjelenés komoly szakmai visszhangot váltottak ki, új lehetőségeket nyitva meg a vidéki mester előtt.

A magyar vendéglátás egyik legnagyobb presztízsű eseménye minden évben a Gundel Károly-díjátadó, amelyet a legendás vendéglátós születésnapjához kötődően rendeznek meg a budapesti Gundel Étteremben.

Itt a szakma legjobbjai – séfek, étterem-tulajdonosok, cukrászok – gyűlnek össze, hogy elismerjék az év kiemelkedő teljesítményeit. 2025-ben a gála egyik legemlékezetesebb pillanata a nagykanizsai Jakabfi Dávid nevéhez fűződik, aki különleges mini desszertjeivel hódította meg a vendéglátás elitjét.

A szakmai meghívás önmagában is ritka megtiszteltetés, hiszen csak keveseknek adatik meg, hogy a Gundel menüsorába bekerüljenek.

„Rengeteg szakács és cukrász arról álmodik, hogy egyszer egy mondatban említik a nevét a Gundellel. Nekem ez most valóra vált. Óriási érzés, hogy egy ilyen rangos eseményen, a Gundel menüsorának végén ott lehettek a desszertjeim” – mondta meghatottan Jakabfi Dávid, aki mosogatóként kezdett külföldön, autodidakta módon képezte magát, ma pedig nemzetközileg elismert desszertséf, aki könyveket ír és versenyeken szerepel sikerrel.

Klasszikusok új köntösben

A vendégek a gálaebéd végén négyféle mini desszertet kóstolhattak, amelyek mindegyike a magyar cukrászat hagyományait idézte meg modern formában. Az első desszert egy mákos-barackos Charlot töltelékű makaron volt, amely a francia technikát és a magyar ízvilágot ötvözte.

„A mák és a barack nálunk klasszikus páros, de én szerettem volna új formában megmutatni, hogy ez a kombináció milyen elegáns tud lenni” – mesélte Dávid.

A második fogás az Eszterházy bonbon, a magyar desszertkultúra egyik ikonja, amely fehér csokoládéba burkolva, diós alapra épült, tetején a jól ismert márványos mintával. A harmadik édességet  Magyar Judit cukrásszal együtt fejlesztették, az ő ötlete alapján került bele a barackpálinka.

A dobostorta bonbon így, karamellropogóst, krémes tölteléket és egy csipet barackpálinkát rejtett magában. Ennek ízvilága már korábban is aranyérmet hozott a mesternek „Az Év Bonbonja” versenyen. A sort a Rigó Jancsi modern változata zárta, amely csokoládéban és textúrában is megújította a klasszikust.

700 kézzel díszített falat

A látvány és az íz mögött heroikus munka állt. A gálára 700 darab mini desszert készült, amelyet Dávid és csapata szinte megállás nélkül, közel 24 órán át készített. Minden darabot egyenként, kézzel díszítettek a helyszínen.

„Kísérleteztünk, mert szerettük volna a legjobb ízeket felvinni. Szinte 24 órát dolgoztunk rajta, hogy mindegyik darab szép, egyforma és tökéletes legyen. A díszítő elemeket a Gundel hidegkonyháján kézzel tettük fel, és szerintem ez jól mutatja, mennyi munka van mögötte” – idézte fel Dávid.

A precizitás és az elhivatottság nem maradt észrevétlen. A résztvevő séfek és étterem-tulajdonosok közül többen személyesen gratuláltak neki, és a desszertek körül szinte egész délután folyt a szakmai diskurzus.

„Nagyon felkeltette a vendégek érdeklődését. Volt, aki azt mondta, el tudná képzelni, hogy ezek az ízek náluk is megjelenjenek. Remélem, ez inspiráció lesz a nagyobb éttermeknek is” – mondta a cukrász.

A nagykanizsai mester és a Gundel Étterem között nem ez volt az első találkozás. Dávid már évekkel ezelőtt tartott szakmai képzést a Gundel cukrászainak, és azóta is folyamatos kapcsolatban maradt az étteremmel.

Aki szeretné megkóstolni a gálán bemutatott desszertek világát, annak jó hírünk van. Jakabfi Dávid nagykanizsai cukrászdájában, az JD-ben megtalálhatók azok az alkotások, amelyek a Gundelben is osztatlan sikert arattak. A kínálatban most az őszi szezon újdonságai dominálnak, köztük a realisztikus, trompe-l’œil mousse-desszertek, amelyek megtévesztésig hasonlítanak valódi gyümölcsökre.

Exit mobile version