Napjainkban újra előtérbe kerülnek a minőségi, kézműves termékek az élelmiszerboltokban kapható tömegtermékek helyett. Egyrészt táplálkozási szokásaink változása, másrészt az egészségmegőrzés miatt. Az igény egyre nagyobb arányban mutatkozik talán az eredetiség, a megbízhatóság, és a természetesség miatt is rájuk. Az eszteregnyei kézműves „Míves” joghurtok megteremtőjével, Burján Emesével beszélgettünk minderről.
Mi volt a Míves Joghurt megalkotásának hátterében?
…volt egy kitalált képem arról, én milyen joghurtot vennék meg…
Egy kicsit minden. Túl sokáig használtam a racionálisabb agyféltekémet azelőtt, és már nagyon hiányzott valami kreatív, mégis produktív munka – a családnak meg én hiányoztam. Ezért kerestem az otthoni elfoglaltságot. A saját konyhámban mindig is szerettem bíbelődni a tejjel, persze szigorúan a falusi, házi tejjel. Magunknak már több, mint húsz éve készítgetek házi tejtermékeket. És persze volt egy kitalált képem arról, én milyen joghurtot vennék meg… de olyat nem lehetett kapni.
Hogyan készülnek a joghurtok?
Mi a célotok a Míves Joghurtokkal? Milyen jövőképe van a manufaktúrának?
Én a természetes, nem agyoncukrozott ízekben hiszek. Gyermekeinkkel is akkor teszünk jót, ha visszaszoktatjuk őket a hagyományos ízekre.
Finom és szerethető terméket szeretnék készíteni, nagy gondossággal, nem túl nagy mennyiségben. Pont olyat és pont azt adom a vevőimnek, amit a családomnak is. Bajba is kerülök néha, mert a három gyermekem rendszeresen fosztogatja a hűtőket…még szerencse, hogy nem csak az evésben segítenek. Fontos szempont még, hogy a joghurtunk egészséges is legyen. Ezért a joghurtréteg natúr, semmi hozzáadott anyagot nem tartalmaz a finom, tejszínes tejen és az élőflórán kívül (cukrot semmiképp). A termék édességét a szósz és a gyümölcsök saját fruktóz tartalma adja. Akad is panasz néha, hogy ez a joghurt a gyári termékekhez képest nem elég édes. Ez igaz, de nem véletlen. Én a természetes, nem agyoncukrozott ízekben hiszek. Gyermekeinkkel is akkor teszünk jót, ha visszaszoktatjuk őket a hagyományos ízekre. A gyerekek nincsenek alapból elrontva: tapasztalatból mondom, hogy nagyon szeretik ezt a terméket. Inkább fűszerezve játszunk az ízekkel. Most például éppen mézes-körtés joghurt készül, hársfaszörppel ízesítve… vagy előtte szegfűszeges-fahéjas szilvás. Nagyon finomak, bátran meg lehet kóstolni!
Mi a különbség a Míves Joghurt és a bolti joghurt között?
A Míves joghurtban minden benne van, aminek benne kell lenni, és semmi nincs benne, aminek nem szabad benne lennie.
Hogyan érhetőek el a termékek?
A Míves Tejmanufaktúra telefonszáma : 06/20/551-6112.
E-mail: mivesjoghurt@zoldnet.hu.