Dél-Zala Press

A rézműves

Nagykanizsán az Eötvös tér egy régi ház udvarában volt egy műhely, ablakai a Hunyadi utcára néztek.
A kapun két réz üst volt cégérnek kiakasztva. Pichler Józsefnek hívták a mestert aki itt dolgozott és lakott.

A hetvenes években még édesapjával dolgozott, aki egy igazi régi vágású mesterember volt. Volt szerencsém személyesen ismerni, hiszen a vendéglátó vállalatnál dolgoztam karbantartóként és gyakran vittem hozzájuk kávéfőző gép réz kazánjait hegesztetni, javíttatni. Nekem soron kívül megcsinálták.
Ha ott jártam mindig megcsodáltam a félig kész réz üstöket, réz kupolákat, amelyeket pálinka főzőhöz készítettek. Ők még kéziszerszámokkal készítették el munkáikat, illetve kézi működtetésű gépeket használtak.


Például hajlító gép, hengerítő gép, és zikniző gép, ami egy hornyot nyomott a lemezbe. Olyan hegesztő berendezésük volt, amibe még karbidot kellett helyezni, így fejlesztettek acitelén gázt a hegesztéshez. Nagyon szép munkát végeztek, így sok megrendelésük volt, szeszfőzdéknek dolgoztak és a környékbeli szölősgazdák is hozzájuk vitték a permetező gépeiket, hiszen akkor még rézből készültek ezen gépek tartályai. Józsi bácsi munkája mellett remek fotós is volt, tagja volt a Nagykanizsai Fotó Klubnak. Képeit megcsodálhatták az OFOTÉRT bolt kirakatában, hiszen a fotóklub minden hónapban kiállította a munkákat A hónap fotói címmel. Ma már ez sincs, sőt ez az üzlet ma már fotó cikkeket sem árul. Régen itt minden kapható volt a gépektől a fotó vegyszerekig, filmekig bezárólag.


Édesapja halála után egyedül dolgozott műhelyében. Sok év telt el,  jött a rendszerváltás egy darabig még dolgozott, minden megváltozott, pontosan nem tudom mikor zárta be műhelyét. Mára már a jó értelemben vett kisipar nem létezik, a mesterek eltűntek, egy korszak végét jelezve.
Józsi bácsi már jó ideje nincs közöttünk,de mi régi kanizsaiak most is szívesen emlékezünk vissza munkásságára, fotóira, emberségére!

(Írta: Pusztafi Attila)

Exit mobile version