Dél-Zala Press

Szén-monoxid mérgezés Zalakomárban: jó tanácsok a tűzoltóktól

November 23-án este érkezett jelzés a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére, miszerint szén-monoxid-mérgezés történhetett egy zalakomári családi ház fürdőszobájában, miután az ott tartózkodó személy rosszul lett. A helyszínre siető zalakarosi hivatásos tűzoltók még nyitott nyílászárók mellett is nagy mennyiségben mutatták ki a mérgező gáz jelenlétét.

A fürdőszobában egyébként egy nyílt égésterű gázkészülék (vízmelegítő) üzemelt. Az ingatlanban nem volt szén-monoxid-érzékelő, pedig az ilyen jellegű esetek a készülékkel könnyen elkerülhetők lennének. Zalában eddig közel negyven helyszínen mutatták ki a mérgező gáz jelenlétét a tűzoltók, ám most először olyan lakásban, ahol nem volt érzékelő. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság továbbra is azt kéri a lakosságtól, hogy szerezzen be egy ilyen érzékelőt, hiszen ez adott esetben életet ment!

Ez az eset ismét bebizonyította, hogy az érzékelők rendkívül fontosak, hiszen idejekorán, hangos akusztikus jellel hívják fel a tulajdonosok figyelmét a problémára, akkor, amikor még ki tudunk menekülni egy szén-monoxiddal érintett ingatlanból, vagy ki tudjuk nyitni az ablakot, és kiszellőztetünk. Ott, ahol nincs, akár nagyobb baj is történhet! 

Köztudott, hogy 

Fontos tudni tovább, hogy kéményt engedély nélkül üzembe helyezni tilos! Ha tehát új kéményt létesítenek, vagy a régit javítják, felújítják, esetleg átalakítják, az csak akkor vehető használatba, ha azt kéményseprő helyszíni műszaki vizsgálaton látta és engedélyezte. Ez minden égéstermék-elvezetőre, még egy vaskályha falon kivezetett csövére is érvényes! Egy nem megfelelően működő, házilag összetákolt kémény életveszélyes lehet, hiszen amellett, hogy a szén-monoxid is megjelenhet potenciális veszélyforrásként, akár egy teljes ingatlanunkat megsemmisítő lakástűz is kialakulhat! Fontos, hogy éljünk a magánszemélyek részére ingyenes kéményseprés lehetőségével a 1818-as telefonszám 9-es, majd 1-es mellékénel tárcsázásával, vagy a kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weboldalon rendeljük meg a szolgáltatást!  

Baj esetén azonnal hívni kell a 112-es segélyhívó számot és kérni kell a tűzoltók segítségét! – adta hírül a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Exit mobile version