Dél-Zala Press

Új logót, arculati elemeket választottak Nagykanizsának

A nagykanizsai közgyűlés október 28-i soros tárgyalási napján javaslat Nagykanizsa Megyei Jogú Város arculatának modernizálása beérkezett pályázatok elbírálása című napirendi pontján belül a város új arculati elemeiről született döntés.

A pályázatra két nagykanizsai (Szűcs Zoltán, Peszleg Attila) és egy budapesti magánszemély küldte be terveit. A beküldési határidő október 15.-e volt. A pályázatokat előzetesen az Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Sport Bizottság véleményezte. A közgyűlési többség döntésének értelmében a nyertes a fővárosi Vercz Dávid pályamunkája lett és így néz ki. A pályázó ezért 100 ezer forintban részesül.

(Ilyen lett Nagykanizsa új logója)

A pályázat nyertese többek között azt írta, Nagykanizsa város első címerét 1695-ben készítették el. Már akkor is – a mai címerről ismert – fejét jobbra fordító sas volt a központi figurája, mely több módosítást követően 1903-ban nyerte el mai formáját. (1949-1990 közötti időszakban egy másik címer volt használatban.)

A tervező által megalkotott arculati elemek ezt a több mint 100 éves jelképet hivatottak kiegészíteni olyan formában, hogy azok megfeleljenek a jelen kor kihívásainak és igényeinek. Többek között ilyen a digitális felületre való intergálhatóság, a reszponzivitás, a logóhoz tartozó ikoncsalád létrehozásának lehetősége.

Napjainkban fontos, hogy egy várost ne csak az ott élő emberek, a történelme, nevezetességei vagy infrastruktúrája határozzon meg, hanem a logója, arculata segítse a brandépítésben, ezzel versenyképes téve azt.

Első Nagykanizsával kapcsolatos logókoncepcióját három évvel ezelőtt készítette el Vercz Dávid, és már akkor a Kanizsai vár ötszög alakjára utaló motívumot vette alapul, hiszen egyszerűségével rendkívül nagy játékteret biztosít a variálhatóságra és felhasználhatóságra – olvasható a nyilvános pályázatban. (Fotók: Vercz Dávid nyilvános pályázatából.)

Exit mobile version