Dél-Zala Press

Ha kell, házat bontat vagy kitakaríttat a NAV

Tavaly év eleje óta a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) általános közigazgatási végrehajtói feladatokat is el kell látnia. Ez azt jelenti, hogy az adótartozás, pénztartozás behajtásán túl, most már több mint két éve különböző cselekmények kikényszerítése, végrehajtatása is a feladatai közé tartozik.

Lényegében az összes közigazgatási szerv megkeresheti a NAV-ot, és megkérheti, hogy segítsen végrehajtatni bizonyos feladatokat.

Ha valakit meghatározott cselekmény elvégzésére például életveszélyes roskadozó épület bontására, vagy felhalmozott hulladék – ami akár fertőző is lehet – eltakarítására köteleztek, de ennek önként nem tesz eleget, akkor a NAV-hoz kerülhet az ügye, aki viszont intézkedik és végrehajtatja a teendőket, például lebontatja az életveszélyes házat vagy kitakaríttat és elszállíttatja a felhalmozott közegészségügyi kockázatot jelentő szemetet.

Az elmúlt két évben több tízezer ügyet adtak át a NAV-nak, amelyek többek között az élet- és balesetveszélyes építmények lebontatását a közegészségügyi kockázatot okozó, jogszerűtlenül felhalmozott hulladék elszállíttatását, a forgalomból kivont gépjármű rendszámtábla leadatását tartalmazták.

Az eljárásokban a NAV az adott feladat elvégzésében jártas (szakértelemmel, engedéllyel, eszközzel rendelkező) gazdálkodót vesz igénybe (például építőipari vagy takarító céget) és a költségeket a mulasztónak kell állnia. 
A cél a közigazgatási szervek döntéseinek végrehajtatása, a jogbiztonság növelése és az élet, testi épség, egészség védelme
– szól a NAV közleménye.

(Forrás és fotók: nav.gov.hu médiaszerver)

Exit mobile version