Dél-Zala Press

Eladó ingatlanok Debrecenben – okosan kell keresni

A koronavírus-járvány és az ezt követő bizonytalanság alaposan érezteti a hatását az ingatlanpiacon. A vidéki nagyvárosok eladó lakásainak árai stagnálnak, a legtöbben kivárnak és reménykednek benne, hogy jó áron tudnak megválni az ingatlanjaiktól. Nincs könnyű helyzetben, aki Debrecenben szeretne lakást vásárolni. Ügyes mérlegeléssel azonban nem lehetetlen jó üzletet kötni. 

Kiknek éri meg a debreceni eladó lakás?

Debrecen megyei központ. Ez a város hagyományosan nagy szerepet tölt be a környék és az ország életében is. Csábító munkalehetőségeivel és fejlett infrastruktúrájával ez az egyik legkedveltebb település. Ennek köszönhetően azonban az ingatlanárak is közelítik a fővárosi színvonalat. 

Egyetemváros lévén a debreceni lakások a fiatalok és a befektetési vásárlók körében is kelendőek. Sokan látják ezen a településen a jövőjüket, ugyanakkor akadnak olyanok is, akik a távmunka lehetőségével élve gyakorlatilag visszaköltöznek a városba. Emiatt a lakások iránt jelenleg is nagy a kereslet, és valószínűleg nem is kell komolyabb áresésre számítani. 

Debrecenben azonban még mindig megéri lakások után nézni. A felújítás árai alacsonyabbak, mint a fővárosban, ráadásul a lakásállomány jelentősen jobb állapotban van a budapestinél. A tágasabb, nyugodtabb környezet bőven megérheti azoknak, akik piacképes szakmával rendelkeznek, esetleg távmunkában tudnak dolgozni. 

Hogyan érdemes keresgélni?

A debreceni eladó lakások piacán is érzékelhető az a trend, hogy a kisebb lakások arányaiban többe kerülnek, mint a nagyobb ingatlanok. Mivel Debrecen régiós központ, a közelben számos turisztikai célpont található, ráadásul az egyetemek nem csak a magyar, de a külföldi diákokat is vonzzák, a befektetési célra is alkalmas, 25-40 négyzetméteres lakások itt is magasabb négyzetméteráron kelnek el, mint a nagyobb ingatlanok. 

Az Ingatlannet.hu oldal hirdetéseit böngészve azonban jól látszik: elég egy-két millió forinttal megtoldani a tervezett vételárat, és viszonylag könnyen nagyobb, akár 90 négyzetméteres otthonhoz juthatunk. Egy tágasabb lakás vásárlása könnyen jó befektetés lehet, akár egy kisebb, budapesti ingatlan alternatívájaként is. 

Ki kell használni a lehetőségeket

A családok számára is alkalmas ingatlan vásárlása nem csak azért jó lehetőség a Cívis Városban, mert a Nagyerdő és a közeli Hajdúszoboszló kellemes kikapcsolódást kínálnak. Hosszú távon a megélhetés költségei is jóval alacsonyabbak lehetnek: a közlekedés, ingázás például jelentősen olcsóbb a fővárosban megszokotthoz képest.

A közelmúlt nagy beruházásainak köszönhetően Debrecenben sokat javult a lakásállomány állapota. Könnyebben juthatunk jó állapotú vagy felújított ingatlanhoz, mint a főváros frekventáltabb részein. Bár a lakásárak nem sokkal maradnak el a fővárositól, ugyanazért az árért jó eséllyel felújított, kényelmesebb ingatlant kaphatunk. 

Exit mobile version