Dél-Zala Press

A nélkülözhetetlen D-vitamin

A D-vitamin a bőrben, napsugárzás (UV) hatására szintetizálódó hormonszerű vegyület. A vitamin elsődleges forrása tehát a bőrt érő napsugárzás UV-B spektruma. Táplálékaink közül a tengeri halak, tej, tejtermékek, tojás máj, kakaó jelentik a forrást. A D-vitamin hatása mára már szinte minden szervrendszerre bizonyított, és az is, hogy ennek hiánya betegségeket okozhat.images

Egyes kutatások szerint a világ népességének fele szorulna D-vitamin pótlásra, körülbelül egymilliárd ember pedig kifejezetten D-vitamin hiányos.

Egy másik felmérés szerint a tél végére a 18 év feletti magyarok 91%-a D-vitaminhiányos, tehát szinte a teljes lakosságot érinti.

A vitaminhiány számos betegség iránti fogékonyságot megnöveli, így a megfelelő pótlás kiemelten fontos a terhes nők és a kisgyermekek számára. Az alábbi ismertetés – Dr. Novák Attila, a BENU gyógyszerésze jóvoltából – egy kis segítséget nyújthat a D-vitamin fontosságának érzékeltetésében!

 A D-vitamin hatásai:

 A D-vitamin hiányának okai:

 D-vitamin hiányának következményei:

 

Az egészséges D-vitamin vérszint: 75nmol/l
Ajánlott napi adag: 800-2000 NE
400-1000 NE (csecsemők)
1500-2000NE (felnőttek)
3000-4000 (túlsúlyosak)

(NE = nemzetközi egység)

Egy átlagos magyarországi étrend napi csak 80 NE-et biztosít, így rendkívül fontos a D-vitamint tartalmazó készítmények (tabletta, olaj, tápszer) alkalmazása és rendszeres használata.

Exit mobile version