Dél-Zala Press

Lapocka fájdalom – Hol találok megfelelő szakembert?

(x) Sajnos manapság már nincs olyan ember, aki valamikor ne szembesült volna valamilyen fájdalommal. Legyen szó hátfájásról vagy nyaki bántalmakról, testünk ilyen jellegű jelzései megkeseríthetik a mindennapjainkat. Pedig sokat tehetünk annak érdekében, hogy a komolyabb betegségeket megelőzzük, ugyanakkor hajlamosak vagyunk ezen átsiklani, amíg az elváltozás, illetve a test egészségének elhanyagolása nem okoz súlyos következményeket. Talán közhelynek tűnhet, hogy az egészségre vigyázni kell, de bizony, nagy igazságot mond, aki ezt hangoztatja. Ennek első lépése a megelőzés, a prevenció, azért mert sokkal könnyebb, mint utólag valamit helyrehozni, ami már meglehetősen rossz állapotba került.

A testünk jelez

Érdemes a fájdalmat nem valami nagyon rossz dolognak felfogni, hanem úgy, mint a testünk jelzéseit. Ezek gyakran felérnek egy riasztással, meg kell tanulni odafigyelni rájuk és értelmezni őket. Mindenki elfoglalt a mindennapokban, mégis erre mindig időt kell szakítani. Kezdve a legegyszerűbb bántalomtól a legfájdalmasabbig. Vegyük például a lapockát! A lapocka fájdalom hátterében általában csak egy rossz mozdulat áll, ám ha huzamosabb ideig fennáll, érdemes szakemberhez fordulni, mert akár egy olyan komoly betegségről is lehet szó, mint a gerincsérv.

A lapocka fájdalom okai

A lapocka bántalmaknak számos oka lehet, a legbanálisabbtól akár súlyos betegségekig. Ami a leggyakrabban fordul elő, hogy egy rossz mozdulat következtében izomhúzódás alakul ki. Ez kis pihenéssel könnyen helyrejön, ugyanakkor ha rendszeresen kiújul, érdemes megvizsgálni a mozdulatainkat, mert lehet, hogy a technikánkkal van a baj, példának okáért egy-egy tornagyakorlat kivitelezése nem tökéletes vagy helytelenül emelünk nehezet. Bár az esetek igen kis hányadában lehet szó törésről vagy gerincsérvről, jó tudni, hogy néha akár ilyen jellegű baj is állhat a háttérben. Vigyázat! Ha levegővételkor szúró fájdalom is fellép a hátban, tüdőgyulladás vagy tüdőembólia sem kizárt. Nem kell mindig a legrosszabbra gondolni, de a lapocka fájdalom remek példája annak, hogy nem szabad ezeket a jelzéseket félvállról venni.

Mi a teendő?

Először természetesen egy alapos kivizsgálás után fel kell állítani a helyes diagnózist. Hosszabb ideje fennálló panaszok esetén az első lépés valószínűleg a háziorvos, aki aztán javaslatot tehet a további kivizsgálásokra. Amikor kiderítjük, hogy pontosan milyen kórral állunk szemben, elkezdődhet a kezelés. Az ilyen jellegű fájdalmak esetén mindenképpen erre szakosodott szakemberek bevonásával lesz hatékony a terápia. A MozgásKlinika szolgáltatásain belül megtalálható a gyógytorna, a manuálterápia és a fizikoterápia, sőt ezek kombinált változatai is. Első lépésként egy mozgásszervi állapotfelmérés után pontosan megállapítható a problémák gyökere, s erre a leghatékonyabb kezelési módot ajánlják. Fontos, hogy olyan szakemberek kezeiben legyünk, akikben teljes mértékben megbízunk. Mivel minden páciens más, sőt minden betegség más, lényeges, hogy személyre szabott kezelésben részesüljünk.

Exit mobile version