Dél-Zala Press

Meghatalmazás – Ki lehet a meghatalmazott?

Mi a meghatalmazás?

(x) Lényegét tekintve a meghatalmazás egy írásbeli nyilatkozat, melyben a meghatalmazó feljogosítja a meghatalmazottat, hogy a nevében, és érdekei szerint járjon el a nyilatkozatban megjelölt egy, vagy több ügy intézése során.

Jog vagy kötelesség?

A meghatalmazott a nyilatkozat szerint semmilyen kötelezettséget nem vállal, nem is garantálja az ügy intézését, pusztán lehetőséget, jogot kap rá. Tehát semmilyen kötelem nem terheli a feladat tényleges elvégzésére, szemben a megbízási szerződéssel.

A meghatalmazás sokféle lehet, attól függően, hogy milyen feladatok ellátására jogosítja fel a meghatalmazottat. A legtöbb cég és szolgáltatás, például közművek, biztosítók, bankok, posta, meghatalmazás minta dokumentummal rendelkeznek, amely megfelelő a saját szolgáltatásaik ügyintézéséhez. Ez azonban általában csak az adott szervezethez érvényes, a bankunkba például teljesen feleslegesen megyünk internet szolgáltató által közzétett meghatalmazással. A legegyszerűbb megoldás, ha egy komplex meghatalmazást írunk, amit megtehetünk, ha a Szerzi okosdokumentumai közül a meghatalmazást választjuk. A Szerzi minden tartalmi és formai követelményre odafigyel helyettünk, és a dokumentum 3 perc alatt elkészül.

Ki lehet meghatalmazott?

A meghatalmazott gyakorlatilag bárki lehet, akiben teljes mértékben megbízunk, tehát csak a saját döntésünkön múlik. Illetve szükséges, hogy ez a természetes személy el is fogadja a megbízotti státuszt, tehát hajlandó eljárni az ügyünkben. Két fontos kitétel van ezen felül; a meghatalmazott legyen nagykorú, és ne legyen eltiltva a közügyektől.

Exit mobile version