Hogyan válasszunk kutyatápot?

Ha te is bizonytalan vagy a legjobb kutyatápokat illetően, akkor lehetőség szerint ne a tv-ben keresd a választ. A reklámok roppant megtévesztőek, és legtöbbször nem az igazságot közlik a kutyatápokkal kapcsolatban, sőt, sokszor a saját érdekeik szerint fogalmazzák meg az összetételt.

A legjobb, ha minden esetben szakembertől vagy épp szaküzletben érdeklődsz a legjobb kutyatápokról. Hiszen ki értene jobban hozzájuk, mint azok, akik állandóan ezekkel dolgoznak?

Nem csak húsevő a kutya

Míg korábban nagy népszerűségnek örvendett a kutyák házi koszttal való táplálása, addig mára óriásit fordult az elmélet. Manapság érdemes kerülni ezt a módot, mivel azok a táplálékok egyáltalán nem alkalmasak a kutyák számára, sőt sok olyan élelmiszer van, ami az emberi fogyasztásra alkalmas, de számukra mérgező. Éppen ezért ma már nem állja meg a helyét az állítás, hogy a kutya csak húsevő, hanem figyelni kell arra, hogy a táp megfelelő mennyiségben tartalmazzon gabonát, élelmi rostokat és zöldségeket.

A legtöbb embernél az egyik fő szempont a kutyatáp kiválasztásnál az ár. Persze ebben az esetben sem a kilós árat kell figyelni, hanem ki kell számolni, hogy egy etetés mennyibe kerül az adott tápból. Igen gyakori, hogy míg a rosszabb minőségű tápok esetében egy-egy etetés sokkal több ételt kíván, addig a jobb minőség esetén kevesebb is elegendő. 

Az ideális tápok felépítése a következő: 

  • nyersfehérjét tartalmaz a legnagyobb mennyiségben, ami átlagosan 18-24%, 
  • nyerszsír van még benne nagyobb mennyiségben, ami 8-13%-ot tesz ki, 
  • a nyershamu 4-7%, 
  • végül pedig 2-4%-nyi nyersrost. 

Amennyiben ilyen vagy hasonló összetétellel találsz kutyatápot, akkor az elég valószínű, hogy a jó minőségűek között van.

Nem unalmas

Az emberekkel ellentétben a négylábúakat nem zavarja, hogy minden nap ugyanaz a menü. Ha olyan szerencsés helyzetben vagy, hogy megtaláltad a kutyád számára az ideális tápot, akkor kár azon gondolkodni, hogy a változatosság kedvéért mást adsz neki. Mivel ez könnyen gyomorbántalmakhoz vezethet, így érdemes kerülni a kísérletezgetést. 

A legkönnyebben onnan ismerhetjük fel a jó minőségű kutyatápot, hogy a négylábú nem követeli az ételt a nap teljes időszakában. Arról nem is beszélve, hogy van, hogy meg sem eszi az elétett adagot, mert kevesebbtől is jóllakik. Ez persze nem csak a bemeneti oldalon látszik, hanem azt fogod észrevenni, hogy kevesebb az output, azaz kevesebb kutyapiszokkal találkozol. 

A megfelelő kutyatáp kiválasztása soha nem egyszerű, így nem is várhatjuk, hogy ez zökkenőmentes legyen. De sokszor nem igényel mást, mint egy kis odafigyelést az összetevőkre és a kutya reakciójára. Ha úgy érzed, hogy még nem találtad meg a megfelelőt, akkor ne habozz, vesd bele magad a kutyatápok összetételébe!