A kerékpár karbantartása házilag

A kerékpárunk boltból kigördülő csillogó-villogó állapota némi odafigyeléssel sokáig megőrizhető. A MaxBike tanácsai révén pedig az alkatrészek állapota is sokáig fenntartható, így nem csak esztétikailag, hanem műszakilag is tovább marad kifogástalan állapotban a biciklink.

Az otthoni karbantartás lépései

A kerékpár mosása

Minden használat után érdemes leellenőrizni a bicajt, és a szennyeződéseket lemosni róla. Akár otthon vagy az önkiszolgáló autómosók, benzinkutak valamelyikében. Utóbbiaknak megvan az az előnye, hogy a koszos, olajos víz rögtön egy víztisztító és szűrő rendszerbe kerül, így környezetvédelmi szempontból ez jobb megoldás, mint az otthoni bringa mosás.

Amire érdemes figyelni, hogy távolabbról, kisebb mosási nyomással, merőlegesen mossuk le a bringát, ezzel megóvhatjuk az agyakat, csapágyakat, teleszkópokat. Közvetlen közelről nem ajánlott mosni a váz és cső találkozási pontját, mert befolyhat a víz a csőbe, ami viszont már okozhat károkat.

A lánc tisztítása

A hajtásrendszer tisztítása nagyobb odafigyelést igényel, de mindenképpen szükséges elvégezni, hogy megszabadítsuk a rátapadt kosztól és olajtól. Így a hajtásrendszer alkatrészeinek élettartama meghosszabbítható. Tisztítószerrel átitatott rongyot vagy kifejezetten lánctisztító szerkezetet érdemes használni. Utóbbi viszonylag olcsón beszerezhető a szakáruházakban. A láncra kell rögzíteni, és néhány alkalommal átpörgetni, amíg leoldja a szennyeződéseket.

A láncot egy erre való láncbontó szerkezet segítségével akár szét is szerelheted, mert beáztatva még alaposabban letisztítható a lánc.

A lemosás és szárazra törlés után fontos időt szánni a bicaj lekenésére, amelyhez olajat használjunk.

A MaxBike-nál természetesen megtalálod a karbantartáshoz szükséges eszközöket.

Kerék, gumi, fék állapotának ellenőrzése

A gumik esetében rendszeresen ellenőrizzük a nyomást nyomásmérővel szerelt pumpa segítségével. A külső gumik oldalán található a BAR adat, vagyis az ajánlott nyomás. Fontos leellenőrizni a küllők feszességét. Ha azt tapasztaljuk, hogy több küllő is laza, akkor érdemes szakemberhez fordulni.

A V fékek gumijának kopottságát is figyelemmel kell kísérni. A gumikon található jelölés jelzi, hogy meddig jó az állapota. Nem érdemes kockáztatni, mert kopott fékekkel tekerni balesetveszélyes, valamint a felnit is roncsolja.

Váltók, bowdenek, csapágyak ellenőrzése

Elállítódott váltó esetén mindenképpen forduljunk szakemberhez, otthon azonban te is elvégezheted a csuklópontok rendszeres olajozását.

A csapágyak ellenőrzése felfordított kerékpáron végezhető el, oldalirányba mozgatva a kerekeket. Visszatérő kotyogás, mozgás esetén forduljunk szakemberhez.

A fentiek nagy segítséget jelentenek a mindennapokban, azonban évente érdemes elvinni a kerékpárodat szakszervizbe is egy alapos ellenőrzésre.