Válasszon egy ideális fényképező állványt munkájához!

Amennyiben most szeretett bele a fotózás művészetébe, vagy ha már régebb óta fotózik, akkor is találhat újabbnál újabb kiegészítőket, amelyek megkönnyíthetik munkáját. Mindig van hova fejlődni fényképezés területén is, hiszen rengeteg új dologgal kísérletezhet. 

Abban az esetben, ha már megvan a szeretett fényképezőgép, beszerezte a megfelelő objektívet, a hatékony vakut és a napellenzőt is, akkor már csak az állvány van hátra, amely sok esetben nélkülözhetetlen.

Egy minőségi állvány segítségével elkerülheti a bemozdult vagy elmosódott képeket, mivel sok esetben nem eléggé stabil a fotós keze, vagy az alany nem túl türelmes. Legjellemzőbben makró, panoráma, portré, sport vagy természetfotók készítése esetében van legnagyobb szüksége az állványra, azonban más helyzetekben is hasznos lehet használata. 

Mely tényezőket kell szem előtt tartania?

Mindenekelőtt azonban érdemes végiggondolnia, hogy mire szeretné használni az állványt és hol. Abban az esetben, ha műterembe szánja, akkor nem lényeges, hogy mekkora a súlya, mindez azonban természetfotó készítésekor nagyot vethet a latba, hiszen senki sem szeret a túra alkalmával cipekedni.

Így összefoglalva a legfontosabb tényezők, amelyek meghatározzák a kiválasztott termék jellegzetességeit, az a súly, a teherbírás, a maximális és a minimális méret, az összecsukott méret, a lábak milyensége. Valamint érdekes lehet még az állvány színe és anyaga egyaránt, továbbá az állványhoz tartozó fejegység megléte vagy esetleges hiánya. 

A súlyt elsősorban az állvány anyaga határozza meg. Az alumíniumon túl ma már megjelentek a karbonszálas kivitelek is, amelyek már magasabb árkategóriába tartoznak. A méretet a lábak összecsukhatósága, valamint a legmagasabb és legalacsonyabb állás is befolyásolhatja. Azonban ebben az esetben is több megoldással találhatja szemben magát. 

További hasznos tanácsok az állvány vásárlásához

A középoszlop lehet cserélhető, fejjel lefelé behelyezhető vagy akár oldalra hajtható is. Az olcsóbb és egyszerűbb állványok legtöbb esetben integrált fejjel vásárolhatók meg. Ezzel szemben a komolyabb és minőségibb állványokhoz nem jár fej, de ez sokkal ideálisabb kivitelnek számíthat, hiszen beszerezheti az Ön számára hasznosabb fejegységet egyaránt. 

Így vásárolhat 3D-s fejet a táj vagy az épület fotózásához, gombfejet természet- vagy sportfényképezéshez, esetleg videófejet mozgókép rögzítéséhez. Jelen esetben az állvány színe is lényeges, hiszen nem minden esetben előnyös a feltűnő megjelenés. Míg az acélos vagy világosabb szín miatt tükröződhet a fény, így a fekete állványok a legelterjedtebbek. Természetfotózásnál azonban igen elterjedt a terepszínű állvány megjelenése is.