Vadriasztó prizmákat helyeztek ki Nagykanizsa környékén

Zala megye vadállományban gazdag terület, ahol 2022-ben ez idáig összesen több mint 150 vadelütésről érkezett bejelentés a rendőrségre, amelyek közül 7 esetben személyi sérüléssel is végződött. Az ütközések túlnyomó többsége lakott területen kívül következett be.

A fentiek miatt elsősorban a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt, ezért a Zalaerdő Zrt. 150 darab vadriasztó prizmát vásárolt, amelyeket a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársaival közösen július 15-én (pénteken) a 74-es számú főútvonal Nagykanizsa palini elkerülő szakaszának szélességjelző oszlopaira helyeztek fel, ahol rendszeresek a vadelütéses balesetek.

A kihelyezett, kék fóliás optikai vadriasztó prizmák az érkező járművek fényszóróinak a fényét megtörik, bevetítik arra a területre, ahol a vadak mozognak, így a jármű elhaladásakor egy stabil optikai riasztókerítés jön létre, ami várhatóan elriasztja őket a közúti forgalomtól.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsai a vadbalesetek megelőzése érdekében:

  • Lassítson! A megengedett legnagyobb sebesség nem azt jelenti, hogy annyival is kell haladnia.
  • Kapcsolja fel a távolsági fényszórót! Így nagyobb területet láthat át. Szembejövő forgalom esetén természetesen kapcsolja le a reflektort!
  • Tartson nagyobb követési távolságot!
  • Folyamatosan figyelje az út mindkét oldalát! Vezetés közben az ember hajlamos elgondolkodni – különösen éjszaka egy kihalt úton.
  • A vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek. Van, hogy nem mozdulnak, de az is lehet, hogy megugranak és valamelyik irányba vágtatni kezdenek. Ha vadat lát, lassítson!
  • Ha egy őzet vagy szarvast lát, ott számítson többre is! Általában ezek az állatok csoportokba verődve közlekednek.
  • Lakott területen belül is találkozhatunk őzekkel vagy más vadállatokkal. Általában sötétedés után jönnek elő, de gyakorlatilag bárhol és bármikor felbukkanhatnak.
  • Vészfékezzen, ha hirtelen nagytestű vad kerül a gépkocsi elé! – tanácsolta a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság.