Így néz ki belülről a kanizsai Magasház

Nagykanizsán a 70-es években modernnek számított a 48 lakásos Magasház, ahol a 70-es évek közepén egy csőtörés volt.

Ezt közel 1 évig nem vették észre, aztán az épület lassan megsüllyedt, mert alámosta a víz, aztán a süllyedés egy idő után megállt, az építmény stabilizálódott..

2006-ban döntött úgy az akkori nagykanizsai városvezetés, hogy kiköltöztetik a lakókat a Bartók Béla utca 1. szám alatti épületből, amit aztán a kanizsai népnyelv “Szellemháznak” is átkeresztelt.

Fotók: archív

Ám pozitív fordulat történt, ugyanis az idén egy nyilvános versenytárgyaláson 47,2 millióért az épületet megvásárolta egy vállalkozó és a felújítás is szépen zajlik.

A Szellemvárosok blog csapata a közelmúltban bejutott a tízemeletes épületbe, ahol egy frappáns, akár tényfeltárónak is mondható videót is készített.

Néhány komment a videó alatt:

  • Haha, 3 háztömbbel lakom odébb, irtóztam és mindig rémálmaim voltak tőle így, 19 évesen is..
    Köszi Gyula
  • Kanizsán nőttem fel (konkrétan ezen épület mellett van az az általános iskola, ahova jártam), haverokkal sok ottani elhagyatott épületet bejártunk már, de a már régóta fenn levő mozgásérzékelők miatt ide sose merészkedtünk be, így nagy élmény volt most végre látni, hogy hogyan is néz ki ez belülről.
  • A “száríttók” azért van két t-vel írva, amiért Zalában a hűtő is hüttő. Amit alacsonyabbnak véltetek házat, az a Platán sor 4. és az 12 emeletes. A mellette lévő 10 emeletesben lakom.
  • Anno mindenkit kilakoltattak, kaptak a lakásukért hugyot-fingot, vagy egy másikat jó esetben…, de miért is kellett kipaterolni mindenkit, ha biztonságos volt?
  • Bakker, jó bizniszt csinált a befektető. Kb. 50 misi volt az épület, 1 emeleten 5 lakás. Pontra téve kb. 10 misi lesz darabja a lakásoknak vagyis 1 emeletből szinte ki fog jönni az épület ára és még ott van 10 emelet + az orvosi rendelő. Ügyes! Tisztelet és le a kalappal a befektető előtt.