Megújul a lélek, megfiatalodik a régi kolostor Homokkomáromban

homokkomárom nyolc boldogság közösség

Közösségünk még 2014-ben támogatásban részesült az Emberi Erőforrások Minisztériuma „Egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások” kategóriában. A támogatás összege 9.000.000 Ft. A pályázatból a volt ferences kolostor külső ablakszárnyainak cseréje, teljes felújításának engedélyezési-, kivitelezési tervei és néhány energetikai megújítást szolgáló beruházás készült el.

A felújítási munkákat 2014 áprilisában kezdtük el és 2015 májusában fejeztük be. A kivitelezési munkákat az Alfafal Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a ZAZO Terv Kft. és a PROFI-VILL ’94 Kft. végezte, a műszaki ellenőri feladatokat Barattáné Zámbó Ágnes látta el. A tervezési munkát pedig a Baratta Építész és Mérnök Iroda Kft. vállalta el. A kivitelezés során mindvégig együttműködtünk az Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal munkatársaival

Homokkomáromban a falu szélén emelkedő dombon álló római katolikus búcsújáró templom és a mellette lévő rendház Zala megye nagy értékű barokk műemlék együttese. A ferences kolostort 1772-1778 között építették a zarándokok szolgálatát ellátó atyák részére. Később (1911-től) ez plébániaépület volt, ma pedig a Nyolc Boldogság Közösség használatában áll. Célunk, hogy a hozzánk érkező lelkigyakorlatozóknak, gimnáziumi osztályoknak szép és a mai kornak megfelelő szállást tudjunk biztosítani. Ennek megfelelően folyamatosan pályázunk, hogy a tervezett átalakítás, felújítás teljes egészében megújuljon.

A pályázat keretében elkészült engedélyezési- és kivitelezési tervek lehetőséget adnak arra, hogy a jövőben több pályázaton is induljunk.

M. Krisztina cb nővér

(Forrás: Nyolcboldogság.hu)

Vélemény, hozzászólás?