Megszűnt a tűzgyújtási tilalom Zalában is

Augusztus hatodikával – két megye kivételével – megszűnt az eddig érvényben lévő tűzgyújtási tilalom Magyarországon, így Zalában is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a továbbiakban ne kellene kiemelten figyelni a tűzesetek elkerülésére.

Fontos, hogy erdőterületen tüzet rakni a tűzgyújtási tilalom visszavonása után is csak a kijelölt és kiépített tűzrakóhelyen szabad, szélcsendes időszakban úgy, hogy az a környezetre veszélyt ne jelentsen. A tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, távozás után pedig gondoskodni kell annak biztonságos eloltásáról.

Fokozott figyelemmel kell eljárni az erdőn kívüli, illetve a lakott területeken is, mert a felügyelet nélkül hagyott tűz könnyen továbbterjedhet. A tűz őrzéséről és annak eloltásáról a tűzvédelmi szabályok betartásáról a tűz gyújtója minden esetben köteles gondoskodni.

Mivel a nyári időszakban népszerű a bográcsozás és a kerti sütögetés, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság továbbra is kéri a lakosságot, hogy fogadja meg ezeket a tanácsokat:

  • Kerti sütögetés és bográcsozás esetén a tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni, a tevékenység befejeztével pedig gondoskodni kell a láng eloltásáról!
  • Mindig tartsunk a nyílt láng közelében oltásra alkalmas eszközt (pl. vödör víz, nyomás alatt álló kerti slag, tűzoltó-készülék)
  • PB-palack használata esetén mindig vizsgáljuk meg, hogy az eszköz nem sérült-e és megfelelően működik!
  • Erkélyen történő sütögetéskor az éghető anyagokat távolítsuk el a tűz közeléből és soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a lángot!
  • Baj esetén tárcsázzuk a 112-es segélyhívó számot és kérjük a tűzoltók segítségét!

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról az www.erdotuz.hu vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen tájékozódhatnak – tájékoztatott a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.