Szepetneken termesztették a kábítószert

I.r. H. Szabolcs és II.r. L. Nándor 2016. őszén elhatározták, hogy az I.r. használatában lévő Szepetnek, szám alatti ingatlanon található melléképületet belül átalakítják, s a szükséges eszközök felszerelésével alkalmassá teszik arra, hogy abban marihuana előállítása és I.r. szándéka szerint későbbi értékesítése céljából cannabis sativát termeljenek.

I.r. és II.r. 2016. október hónap végén kialakították a növények termesztéséhez szükséges helyiséget, azt felszerelték az I.r. által internetről beszerzett és biztosított, termeléshez szükséges eszközökkel, elültették a palántákat, s a rendőrségi eljárás megindulásáig a telepítést közösen gondozták, rendszeresen locsolták.

 

A Nagykanizsai Rendőrkapitányság munkatársai bejelentés alapján 2016. november 26-án keresték fel I.r. H. Szabolcs otthonát. Ennek során a ruházatátvizsgálás során I.r. terheltnél fóliába csomagolva zöld növényi törmeléket találtak, a melléképületből 20 tő cannabis sativa növényt, a kábítószer termesztéséhez és elosztásához szükséges eszközöket, így simítózáras tasakokat, fém örlőt, tápegységet, kapcsolót és elosztót, trágyát, hungarocell táblát, ventilátort és fűtőlámpát, szellőztetőt, hőmérőt, fehér-fekete fóliát, hőfóliát és vödröt foglaltak le, míg I.r. táskájából egy digitális mérleg került elő.

 

A II.r. L. Nándor által használt Szepetnek,. szám alatti ingatlanban a terhelt telefonja mellett simítózáras tasakban zöld növényi ágvégződést, illetve dohányörlőt talált és foglalt le a nyomozóhatóság.

Az I.r. 2016. november 26-án biztosított vizeletmintából az igazságügyi toxikológus szakértő 178,1 ng/ml koncentrációban ∆9-tetrahidrokannabinol-karbonsavat, míg II.r. terhelt ugyanezen a napon rögzített vizeletmintájából 431, 2 ng/ml koncentrációban ∆9-tetrahidrokannabinol-karbonsavat mutatott ki, mely marihuana fogyasztását igazolta.

 

Az igazságügyi vegyészszakértő az I.r. terhelttől lefoglalt 20 tő élő kenderből biztosított 6 tő reprezentatív mintából, 9,60 g nettó tömegű zöld színű növényi ágvégződésből, 10,01 g nettó tömegű leveles növényi szárdarabokból és a digitális mérlegről, illetve a II.r. L. Nándortól lefoglalt 1,6 g növényi ágvégződésből és növényörlőből cannabisra jellemző kannabinoid komponenseket, köztük a Delta-9-THC-t azonosított.

 

Az I.r. terhelttől lefoglalt anyagokban és tárgyakban jelenlévő totál-THC-mennyiség 0,7-4,6 grammra becsülhető, mely nem éri el a csekély mennyiség felső határát, annak 12-77 %-a.

 

A II.r. terhelttől lefoglalt anyagokban és tárgyakban jelenlévő totál-THC-mennyiség 0,003-0,3 grammra becsülhető, mely nem éri el a csekély mennyiség felső határát, annak 0,05-5 %-a.

 

A kannabisz és a Delta-9-THC a Btk. 176-180. § alkalmazása szempontjából a Btk. 459. § (1) bekezdés 18. pontjára figyelemmel kábítószernek minősül. A Btk. 461. § (2) bekezdése értelmében a Btk. 176-180. § alkalmazása szempontjából a kábítószer csekély mennyiségű, ha kannabisz növény esetén a növényegyedek száma legfeljebb öt. A Btk. 461. § (3) bekezdés a) pontja értelmében a Btk. 176-180. § alkalmazása szempontjából a kábítószer jelentős mennyiségű, ha az adott kábítószerre meghatározott csekély mennyiség felső határának húszszoros mértékét meghaladja. Így a terheltektől lefoglalt anyagok kábítószer tartalma a csekély mennyiség felső határát meghaladják, de nem érik el a jelentős mennyiséget.

 

I.r. H. Szabolcs a leírtakon túl 2015-2016. években az állítása szerint maga által megtermelt kábítószert általában 2500,-Ft/g egységáron ismeretségi körében ellenérték fejében értékesítette, az alábbi cselekményeket követte el:

 

I.r. H. Szabolcs 2016. év novemberében, pontosan meg nem állapítható időpontban 1000,-Forintért értékesített kis mennyiségű marihuanát K. Miklós szepetneki lakosnak, aki a kapott anyagot dohánnyal összekeverve cigarettát sodort és azt elszívta.

 

I.r. H. Szabolcs 2016. november hónapot megelőző félévben, pontosan meg nem állapítható időpontban legalább 2 alkalommal, összesen 10.000,-Forint értékben adott el B. György és B. József bocföldei lakosok részére marihuanát, melyet a vásárló testvérével elfelezve elfogyasztott.

 

Zs. Krisztián csatári lakos részére 2016. évben I.r. terhelt legalább három alkalommal, 2500,-Forint/g áron, alkalmanként 5000,-Forintért értékesített marihuanát, melyet Zs. Krisztián részére zalaegerszegi munkahelyén adott át. I.r. terhelt az eladásokból legkevesebb 15.000,-Forint összeggel gazdagodott.

 

T. László porrogszentkirályi lakos 2015. évben ismerkedett meg I.r. H. Szabolccsal, akitől T.László összesen 10 alkalommal, alkalmanként 5000,-Forintért, míg utolsó esetben 10.000,-Forintért vásárolt saját fogyasztás céljából kannabiszt. I.r. terhelt az eladásokból legkevesebb 55.000,-Forint bevételre tett szert.

 

H. Szabolcsot kereskedéssel elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével és kábítószer birtoklás bűntettével, míg L. Norbertet társtettességben elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettével is vádolja a Nagykanizsai Járási Ügyészség.