Mobilokat vett élettársa szüleinek bankkártyájával a nagykanizsai Casanova

A Zalaegerszegi Törvényszék másodfokon eljáró tanácsa 2021. július 2. napján jogerős ítéletet hozott annak a férfinak az ügyében, aki az élettársa szüleinek bankkártyája adataival vásárolt mobiltelefonokat, majd a kártyával pénzt is vett le.

A vádlott 2018-ban szerelmi kapcsolatban állt a sértett házaspár lányával, 2018. június-szeptember között együtt is éltek. Ez idő alatt a férfi megszerezte a sértettek közös bankszámlájához tartozó bankkártya adatait, s ezt kihasználva a házaspár tudta nélkül egy webáruházból mobiltelefonokat rendelt, amelyek vételárát a sértettek kártyájáról fizette ki. 2018. július 23-a és 2018. szeptember 14-e között 12 db telefont rendelt, összesen 1.171.800,- forintért az általa megjelölt tartózkodási címre.

A sértettek időközben észleltek jogosulatlan tranzakciókat, s ezt jelezték a bank felé. A pénzintézet értesítése alapján a webáruház az utolsó megrendelés kiszállítását megszakította, és a vételárat visszautalta a sértetteknek.
A férfi az adatokon túl a bankkártyát is megszerezte, amellyel közel 2 hónap alatt 450.000,- forintot vett fel a sértettek számlájáról.
A házaspár bankkártyáját 15 esetben használta, s összesen 1.621.800,- Ft kárt okozott, amelyből csak 185.300,- forint térült meg.

A Zalaegerszegi Járásbíróság a vádlottat, aki a bűncselekményét felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el, 2021. január 14. napján nem jogerősen bűnösnek mondta ki folytatólagosan elkövetett információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettében, ezért őt 1 év 2 hónap börtönbüntetésre ítélte, valamint 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A vádlott és védője fellebbezett.

A Zalaegerszegi Törvényszék másodfokon eljáró tanácsa a Zalaegerszegi Járásbíróság ítéletét annyiban változtatta meg, hogy a vádlott által 2020. december 16. napjától 2021. január 14. napjáig előzetes fogvatartásban eltöltött időt a kiszabott szabadságvesztés tartamába beszámította, egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta, így az jogerős – tájékoztatta honlapunkat dr. Bartalné dr. Mentes Judit, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.