Nem fogadta el Nagykanizsa közgyűlése a város költségvetését

Több mint kétórás vita után, a testületben többséget adó Éljen VárosunNk! Egyesület (ÉVE) elutasításával nem fogadta el csütörtökön a város polgármester által beterjesztett költségvetését Nagykanizsa közgyűlése; a testület nem szavazta meg a polgármester és az alpolgármester illetményemelését sem.

A soron kívüli ülésen a 26 milliárd forintos főösszeggel készült költségvetésről Balogh László (Fidesz-KDNP) polgármester azt mondta: nehéz volt egyensúlyt teremteni a bevételek és a kiadások között, kényszerpályán is mozog a város a kisvállalkozásoknak adott kedvezmények okán 604 millió forinttal csökkenő iparűzésiadó-bevétel miatt, illetve a kormánnyal szembeni ellenzék frakciójának előzetesen jelzett költségvetési tervei miatt. Hozzátette ugyanakkor, hogy a tavalyihoz képest 439 millió forinttal több állami támogatást kap idén a város, és a még tavaly megítélt 588 millió forintos fejlesztési forrást is felhasználhatja idén.

(A nagykanizsai képviselő-testület a 2019-es alakuló ülésén. Fotó: archív. Vízvári József)

Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője szerint nem 604 millió, hanem 1,2 milliárd forint az állami elvonások összege Nagykanizsa esetében, de az is rendkívüli gazdálkodási nehézséget jelent, hogy a „felelőtlen és átgondolatlan rezsicsökkentés” miatt például a Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt. költségei jelentősen növekedtek, de díjat nem emelhet. Jelezte továbbá, hogy 1,2 milliárd forint összegű, önkormányzati intézmények, iskolák energetikai felújítására szánt pályázati pénz, illetve az említett 588 millió forint fejlesztési forrás elköltését sem tudták elkezdeni, mert ezeket „politikai szándék” akadályozza.

A vitában a kormányzati oldal képviselői azzal érveltek, hogy év közben további bevételi forrásokra is számíthat a város állami támogatásként, ha marad a jelenlegi kormányzat. Az ellenzéki tömörülés képviselői ugyanakkor azt sérelmezték, hogy a kormány az elmúlt években sorozatos feladatköri és anyagi elvonásokkal nehezítette meg az önkormányzat működését, és nehezményezték azt is, hogy – a múlt év végén átadott sportcsarnok kivételével – nem valósultak meg a Modern városok programban megígért beruházások.

A nagykanizsai közgyűlés az ÉVE-frakció többségének szavazataival nem fogadta el a polgármester és a szintén Fidesz-KDNP-s alpolgármester jogszabályban rögzített illetményemelését sem.

Károlyi Attila (ÉVE), az ügyrendi, jogi, nemzetpolitikai és közrendi bizottság elnöke ennek kapcsán jelezte: „érzelmi és jogi okokból” sem szavaztak igennel, de a város büdzséje sem engedi meg az illetményemelést. A megyei kormányhivatalhoz fordulnak, továbbá kérik Cseresnyés Péter, a város kormánypárti országgyűlési képviselője közbenjárását, hogy nyújtson a kormány célzott támogatást a kötelezően emelkedő városvezetői illetmények kifizetésére. MTI