Nagykanizsán és térségében nem lesz vízhiány

“Egyre többször hallani, hogy a fokozódó kánikula miatt több településen is vízhiány alakult ki és korlátozó intézkedéseket vezettek be.
Cziráki László a Délzalai Vízmű ZRt. elnök-vezérigazgatója megnyugtatóan elmondta, hogy térségünkben megfelelő mennyiségű vízkapacitás áll rendelkezésre, a Mura folyó ugyanis bőséges utánpótlást biztosít, így nem várható nálunk vízhiány.” – írta Facebook oldalán a napokban a vízmű.

Az ország más területein viszont egyre aggasztóbb a helyzet.

(Cziráki László a nagykanizsai vízmű igazgatója a Kalmár utcánál lévő tűzcsapnál, ahol ingyenes vízvételi lehetőséget biztosítanak a lakosságnak. Fotó: Délzalai Víz- és Csatornamű ZRt. – Facebook)

Az ország egyre nagyobb területén válhat súlyosabbá az aszályhelyzet – mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.

Siklós Gabriella kiemelte: az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) előrejelzései szerint a következő napokban már nemcsak az ország keleti területein, hanem nyugatabbra is fokozódhat a vízhiány.A vízhiány miatt több helyen másod-, harmadfokú készültség van érvényben. Ezeken a területeken a nap 24 órájában ellenőrzik a vízfolyásokat, a csatornák állapotát, összehangolják az öntözési igényeket, továbbá a szivattyúk telepítése és karbantartása is folyamatosan zajlik.

A szóvivő kitért arra is, hogy az elmúlt időszakban olyan számú öntözési igény érkezett az OVF-hez, mint korábban soha. A jelenlegi vízhiányos helyzet mindenkitől nagy figyelmet igényel: a hatóságoktól, de a felhasználóktól is – hívta fel a figyelmet.

Siklós Gabriella azt is elmondta, hogy a nagyobb tavak minőségét és szintjét is folyamatosan ellenőrzik. A vízminőség mindenhol megfelelő. A Balatonon alacsony a vízállás, de mindenkit megnyugtatva kiemelte: például 100 évet tekintve – 1921 és 2021 között – hatvan alkalommal alacsonyabb volt a vízszint a jelenleginél.

A Velencei-tavon viszont komoly beavatkozásokra van szükség, jelenleg 4 centiméterre vannak a valaha mért legalacsonyabb vízállási szinttől. Itt minden hajnalban levegőztetik a tavat a szakemberek és folyamatosan próbálják az oxigént dúsítani a vízben az élővilág érdekében. Siklós Gabriella azt mondta: jelentős mennyiségű csapadék a következő napokban sem várható a vízgyűjtők területén. MTI