Mekkora a megengedett repülőbőrönd?

Minden légitársaságnál változó, hogy milyen és mekkora csomag vihető fel az utastérbe. Hogy ez pontosan melyiknél mit jelent, azt jelen cikkünkben próbáljuk kicsit körvonalazni és érthetővé tenni. A kabinbőröd vagy kézipoggyász az, amit felvihetünk a fedélzetre, a feladott csomag pedig az, amit nem lehet.

Wizzair

Egy változásnak köszönhetően a kézipoggyász mérete majdnem a duplájára emelkedett, eszerint az új méretek 55x40x23 cm. Emellett bevezettek egy új szolgáltatást is, aminek a neve Wizz Priority, és ennek hála még egy, 40X30X18 cm méretű kabinbőrönd is felvihető, valamint van egy további előnye, méghozzá az, hogy elsőbbségi beszállásra jogosít.

Feladott poggyász esetén minden légitársaságnál megfigyelhető, hogy az online előre lefoglalt mindig olcsóbb, mint a reptéren vásárolt. Ebben az esetben online 4.800- 18.500 forint közé esik, mérettől és időponttól függően, míg a reptéren ugyanez 15.950 Ft/járat/poggyász.

British Airways

Kézipoggyász tekintetében nincs súlykorlát, és 2 darabot vihetünk fel, melyek maximálisan 56x45x25 cm kabinbőrönd, illetve egy 40x30x10 cm kézitáska lehet.

Feladott poggyász tekintetében súlykorlát van, nem pedig centiméterben mért nagyság. Itt 23 kg a maximális feladható súly.

Ryanair

Kézipoggyászok esetében 10 kilogrammos súlyhatárt állapítottak meg, amit 2 kabinbőrönd közt oszthatunk el, de nagyon vigyázzunk, hogy ne haladjuk meg a súlykorlátot, mivel a repülőtéren sokkal körülményesebb újra pakolni a bőröndöt. A méretek itt is adottak, 55x40x20 cm, illetve 35x20x20 cm.

Feladott poggyász esetén nincs súlykorlát, interneten foglalva 25-35 euró, helyszínen 40 és 50 euró járatonként és csomagonként.

easyJet

Kézipoggyászunkra súlykorlát nincs, csak a méret adott, ami 56x45x25 cm.

Itt nagyon nagy a különbség az online rendelt és a reptére vásárolt lehetőségek között, mivel online 13-30 fontig, míg reptéren 32-45 fontba kerül járatonként.

Eurowings

Egy nagyon szigorú légitársasággal van dolgunk, mivel mind a súly, mind a méret adott a kézipoggyász esetében, miszerint 55x40x23 cm és maximum 8 kg lehet.

Ellenben a feladott poggyász díjai kifejezetten egyszerűen alakulnak, a reptéri a duplája az online-nak, számszerűsítve 15 illetve 30 euro/poggyász/járat.

Norwegian

Itt is 2 részre oszthatjuk a maximális 10 kg-ot, méghozzá 55x40x23 cm, illetve 25x33x20 cm méretekben. Feladott poggyász esetében online 15-30 eurót tesz ki, míg a repülőtéren jóval drágább, fixen 50 euró járatonként.

Tehát ha jobban megnézzük, a reptéren mindig jóval többet kell fizetni a feladandó poggyászért, mint ha ezt otthonról, online tesszük meg. Ha indulás előtt alaposan tájékozódunk a repülőre felvihető bőrönd méretéről, nem érhet minket meglepetés a reptéren.