Jövőre rajtol a zalai olajfúrási nagyüzem

A koncessziós szerződésben elnyert területek közül elsőként Bucsa területén indítja el a Mol Nyrt. a kutatófúrást az utolsó negyedévben, a jövő év elején pedig Bázakerettye és Mezőtúr területén is megkezdődnek a munkálatok – közölte a társaság az MTI-vel, a cég a Zala megyei Bázakerettyén pénteken ünnepelte a magyarországi szénhidrogén-bányászat indulásának 80. évfordulóját.

Magyarország első, olajat termelő kútjánál, a Bázakerettyéhez közeli Budafapusztán Szakál Tamás, a Mol Magyarország kutatás-termelés igazgatója hangsúlyozta, hogy a Budafa-2-es kút 80 évvel ezelőtti termelésbe állításával és folyamatos működtetésével az első magyarországi, ipari méretű olajtermelést biztosító kőolajlelőhellyel az ország felkerült a kőolajtermelés világtérképére.

 

A Mol jelenleg a belföldi lakossági gázfelhasználás egyötödét, illetve az olajfelhasználás egytizedét termeli ki Magyarországon. Bár a magyarországi geológiai lehetőségek korlátozottak, a szakemberek tudásának, és az elérhető új innovatív technológiáknak köszönhetően „még évtizedekig biztosak lehetünk abban, hogy Magyarországnak lesz saját termelésű olaja és földgáza”, ezért határoztak úgy, hogy ismét jelentős összeget költenek fejlesztésre, illetve új kőolaj- és földgázkutatási projektekbe – idézi az eseményre kiadott közlemény Szakál Tamást.

 

A Mol a negyedik alkalommal meghirdetett szénhidrogén-bányászati tenderen elnyert koncessziós szerződések szerint hat új blokkban kezdhet kutatási tevékenységbe. Még idén Bucsa, majd a jövő év elején Bázakerettye és Mezőtúr, később pedig Jászárokszállás, Okány nyugati és Zala szintén nyugati területein indulnak a próbafúrások.

 

A hat koncessziós terület közel 4200 négyzetkilométer, így a Mol jogosultságában álló kutatási területek mérete megközelíti a 7500 négyzetkilométert. A társaság naponta több mint 40 ezer hordónyi szénhidrogént termel ki, így a vállalatcsoport kutatás-termelési tevékenységének továbbra is Magyarország és a kelet-közép-európai régió a kulcsterülete. MTI