Elkerülhetőek lennének az autóbalesetek?

Számos tanulmány kimutatta, hogy egyedül az emberen múlik, és elkerülhetőek lennének a balesetek, melyek ezrek életét követelik az utakon nap mint nap. Egyesek a gyorshajtást teszik meg a balesetek legfőbb okának, míg mások az emberi fáradtságot és az utak minőségét okolják. Egy biztos: még mindig túl sok az autóbaleset az utakon.
A legfontosabb cél mindenki számára az lenne, hogy aki reggel elindul otthonról, az este épségben haza is érjen. Mindenki így is indul el reggelente otthonról, ennek ellenére 2014-ben összesen 15.487 baleset történt a közutakon, melyből 573 volt a halálos kimenetelű baleset, ezekben összesen 626 ember veszítette életét. Ez egy hatalmas szám, főleg ha ezek a balesetek minden bizonnyal elkerülhetőek lettek volna.
Felmerül a kérdés, hogy ha elkerülhetőek ezek a balesetek, akkor az okait kell megkeresnünk és megszüntetnünk, éppen ezért számos kutatás született már arra vonatkozóan, hogy mi okozza a balesetek többségét. Ennek a kérdésnek a tisztázásában a rendőrségi statisztikák lehetnek segítségünkre. A legtöbb közúti balesetből a legtöbb esetben a járművezető (általában 90 százalék fölött), jóval kevesebb esetben a gyalogos (10 százalék alatt), elenyésző számban az utasok (1 százalék alatt), a jármű (1 százalék alatt) vagy az út hibájából (1 és 2 százalék között) következett be a baleset.
A balesetek legfőbb okai tehát a sofőrök, minden az emberen múlik, vagyis minden baleset elkerülhető lenne? A válasz ennél azért összetettebb, és minden eset egyedi, ezért minden balesetet teljes egészében, körülményeivel együtt meg kellene vizsgálni ahhoz, hogy teljes képet kapjunk, hiszen a statisztikák mindig valamelyest leegyszerűsítőek.
Nem mindegy, hol közlekedünk
Az autók és a benne ülők veszélyeztetettsége szempontjából nem mindegy, hogy milyen úton vagy útszakaszon közlekedünk. Például egy autópálya azon szakasza, ahol nincs kereszteződés, és frontálisan sem lehet ütközni, ott sokkal kisebb az autók veszélynek való kitettsége, mint egy országúti forgalomban.
Számos országban végeznek ún. mélyelemzést a balesetek összes körülményét megvizsgálva, amelyek sokkal átfogóbb képet adnak a balesetekről. Ezek alapján tudjuk, hogy több tényező összejátszásából adódik a legtöbb baleset (tehát pl. út és ember, jármű és ember), vagyis nem okolhatók teljes egészében csak a járművezetők.
Figyeljünk a jármű állapotára is!
Nagyon fontos lenne balesetmegelőzési szempontból is, hogy mindig kifogástalan állapotban lévő autóval induljunk csak útnak, hiszen ezzel is sok baleset kivédhető lenne. A gépjármű és az út közti kapcsolatot a gumiabroncsok biztosítják, ezért igen fontos, hogy az autógumik mindig a lehető legjobb állapotban legyenek. Sokan hajlamosak elbagatellizálni a gumik fontosságát, és a gumicserét akár évekig is halogatni, ezzel azonban nagyobb veszélynek teszik ki magukat és családjukat az utakon.
Túl fáradtak vagyunk?
A Virginia Műszaki Egyetem Közlekedési Intézete nemrégiben egy átfogó kutatás eredményeként mutatta ki, hogy a közúti balesetek leggyakoribb kiváltó oka a fáradtság és a kimerültség, kialvatlanság. A korábban hitt 2-3 százalékkal ellentétben a kutatók úgy vélik, a balesetek akár 20 százalékáért is felelős lehet ez az állapot.

Vélemény, hozzászólás?