Dugattyús kompresszor és a csavarkompresszor közötti különbségek

– a dugattyús kompresszor felhasználási területei –

A dugattyús kompresszor sokszor kerül összehasonlításra a csavarkompresszorral, ami nem csoda, hiszen a két típusú kompresszor működési elvét általában összehasonlítva a legkönnyebb megérteni. A sűrített levegő előállítására kétféle módot mutat most be a btkkf.hu szakértője: az egyik a dugattyús kompresszor, a másik pedig természetesen a csavarkompresszor.

dugattyus-kompresszor
A két eszköz közötti legnagyobb különbség természetesen a működési elvben van. A csavarkompresszor két szemben álló csavar ellentétes mozgásával állítja elő a sűrített levegőt, addig  a másik esetében ez a dugattyúk dolga. A lényeg igazából, hogy mindkét esetben, hogy sűrített levegő jöjjön létre, amelyet valahol fel tudnak használni.

A működési elven túl nyilván a felépítésben és a felhasználási területekben is mutatkozik néhány különbség, sőt, természetes, hogy mindkét eszköznek megvannak az előnyei és a hátrányai is. A felépítésben a legnagyobb különbség ott mutatkozik meg, hogy míg a csavarkompresszor kizárólag olajjal képes működni, addig a dugattyús kompresszor képes olaj nélkül is. Ebből következik, hogy más felhasználási területei is lehetnek a két eszköznek. A dugattyús kompresszor másik nagy előnye a csavarkompresszorral szemben, hogy lehetséges áram nélkül működtetni. Ez azt jelenti, hogy nem szükséges elektromos energia ahhoz, hogy használni tudjuk az eszközt, tehát újra a felhasználási területek bővülnek.

A dugattyús kompresszor felhasználási területei

Ahogy már fentebb említettük a felhasználási területe csak bővül ennek a típusú kompresszornak, hiszen nem szükséges az olaj használata és akár áram nélkül is működtethető. Ezek olyan speciális felhasználási területeket hoznak be, mint például a fogászat. Talán tudjuk, hogy a fogászatban szükség van sűrített levegő felhasználására, ám annak előállítása nem mindegy, hogy milyen eszközzel történik. Mivel a fogászatban óriási hangsúlyt kell fektetni a higiéniára, így azonnal ki kell zárni a csavarkompresszor használatának lehetőségét. Már csakis a másik kompresszor jöhet szóba, annak is bizonyos speciális, direkt erre a célra előállított kisebb változatai. A fogászatban alkalmazott gép könnyen és gyorsan tisztítható és speciális tulajdonságokkal rendelkezik.
A másik pozitívuma ennek a gépben, hogy használható áram nélkül, ami azt jelenti, hogy olyan helyzetekben és olyan helyeken is alkalmazható, ahová egyébként képtelenség áramot vezetni, vagy bejutni a kábelokkal. A villamos energia nélkül használható kompresszorokat robbanómotorosnak nevezzük.

A dugattyús kompresszor nagy teljesítményének köszönhetően az ipari és üzemi felhasználásra is alkalmas. Ezek természetesen megint más felépítésűek, mint a hagyományos, otthoni használatos gépek. Természetesen sokkal több lóerőre is van szükség a működéshez, mint az otthoni gépek esetében, illetve a hengerek öntöttvasból készülnek és egy zajvédő burkolat is segíti a kiváló munkateljesítményt. Természetesen ezek a gépek nagy teljesítményre is képesek.

Otthoni felhasználásra is találhatunk ilyen gépeket, természetesen ebben az esetben nem feltétel a nagy teljesítmény és a nagy méret sem. Nagyon sok mindenre fel lehet használni a gépet, képzeljük csak el, hogy hol van szükség sűrített levegőre. A két-három lóerős teljesítmény megteszi ebben az esetben, illetve itt a tartályon van a lényeg, amely különféle méretekben érhető el.

A vásárláskor inkább a középkategória mellett döntsön, ha otthoni használatra szeretné a gépet, hiszen sokszor a nagyon olcsó gépek hamar tönkremennek, hamar problémákba ütköznek az alkatrészei és nehéz ezekhez megfelelő alkatrészt megtalálni és beszerezni. A középkategóriás berendezések általában megbízhatóak bizonyulnak.

Vélemény, hozzászólás?