Droghelyzet Nagykanizsán és környékén

Nagykanizsán 2015-ben 52, 2016-ban 17, 2017-ben 35, míg 2018-ban 52 esetben indult eljárás kábítószerrel való visszaélés miatt. A tavalyi 52 esetből 38-an magyar állampolgárok követték el ezt a fajta bűncselekményt, melyek közül 35 férfi és 3 nő volt.

A jellemzőbb kábítószertípusok a marihuána, (kannabisz) az amfetaminok, kokain és a biofű. A kábítószergyanús anyagok lefoglalási adatai alapján a leggyakrabban előforduló drog Kanizsán és környékén a marihuána.

(Lefoglalt drog csomagok Nagykanizsán. Fotó: Zala Megyei Rendőr-főkapitányság)

Érdekesség, hogy manapság egyre többen seftelnek a neten is úgynevezett vágyfokozókkal, mint például a Viagra és a Kamagra.

A heroin lényegében eltűnt a piacról, ezzel egyidejűleg folytatódott az új pszichoaktív anyagok térnyerése. Az Internet továbbra is potenciális veszélyforrás a bűnözés a rendelés és a terjesztés területén.

Egyre gyakoribb a fiatalkorúak és a fiatal felnőttek dizájnerdrog valamint alkohol + gyógyszer miatt történő kezelése a nagykanizsai kórházban. A kifejezetten drogproblémával küzdők zöme és a 19-35 éves korosztályba tartozik.

Tavaly a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál nem, de a Magyar Vöröskereszt Nagykanizsai Szervezeténél jelentkeztek drogfüggők. Az ellátási területen található általános- és középiskolákban végzett prevenciós munkának köszönhetően két fiatalkorú is igénybe vette a Vöröskereszt munkatársainak segítségét.

Nagykanizsán a Kábítószerügyi Egyeztető Egyeztető Fórum próbálja felvenni a harcot a dílerekkel szemben és a fogyasztók érdekében, melynek céljai az egészségfejlesztés, a kábítószer-megelőzés, a kezelés, ellátás, felépülés és a kínálat csökkentése.

A fórum tagjai: a nagykanizsai hivatal humán és hatósági osztálya, az egészségügyi alapellátási intézmény, a család- és gyermekjóléti központ, a Nagykanizsai Rendőrkapitányság, a Kanizsai Dorottya Kórház Pszichiátriai Osztálya, a kormányhivatal népegészségügyi osztálya, a Nagykanizsai Műszaki Szakképzési Centrum ifjúságvédelmi felelőse, a Katolikus Egyház, a Református Lelkészi Hivatal, az Evangélikus Lelkészi Hivatal, a Hetednapi Adventista Egyház, a Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon, a Batthyány Lajos Gimnázium és a Magyar Vöröskereszt Nagykanizsai Szervezete. Elnöke Dénes Sándor polgármester, társelnöke a kanizsai rendőrkapitány. Ilyen fórum Letenyén is működik.

A fórumnak volt, van és lesz bőven munkája, hiszen a dél-zalai városban és környékén sajnálatosan egyre több a kábítószer-terjesztő, a fogyasztók valamint a tapasztalatok szerint egyre nő a drogfüggő fiatalok száma is. Nagykanizsán és Letenyén és környékén – főleg a fiatalok körében – nyílt „titok”, ki, kik terjesztik és fogyasztják a különféle drogokat. Természetesen ezt a rendőrség is tudja és ahogy a sportban mondják „szemük a pályán van”.

Droggal kapcsolatos legutóbbi rendőrségi eljárások Nagykanizsán és környékén a teljesség igénye nélkül:

Munkahelyén árulta a drogot a kanizsai férfi

Drog volt egy kanizsai férfi pénztárcájában

Lebukott a kanizsai drogdíler – Vádirat