Benzinkút klímája gyulladt ki, bejelzett a szén-monoxid érzékelő Nagykanizsán

Két esethez is vonultak a hétvégén a nagykanizsai hivatásos tűzoltók szombaton.

Nem sokkal déli 12 óra után egy benzinkút klímája kapott lángra a Boszorkány utcában, amelyet a város lánglovagjai egy vízsugárral, rövid idő alatt eloltottak.

Szombat este 19 óra körüli időben jelzett a szén-monoxid-érzékelő egy nagykanizsai lakás fürdőszobájában.

(Fotó: Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)

A tűzoltók mérőműszere kijelezte a mérgező gáz jelenlétét, a készülék további használatát a gázszolgáltató megtiltotta.

Az elmúlt napokban nem egyszer kúszott harminc fok fölé a hőmérő higanyszála és az igazi nyári melegben szinte senki se gondol már a fűtésre és a vele járó veszélyekre. Igen ám, de a szén-monoxid-mérgezés, nem csak idényjellegűen okozhat problémát mérgezést a lakásokban.

Az elmúlt hétvégén három esetben is riasztották a tűzoltókat olyan esetekhez, ahol a szén-monoxid-érzékelő már egészen kis koncentrációban kimutatta a mérgező gáz jelenlétét az ingatlanban. Éppen ezért is javasolja a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság évek óta, hogy minden nyitott égésterű gázkészüléket alkalmazó ingatlanban vásároljanak szén-monoxid-érzékelőt. A hangos akusztikus jellel és fényjelzéssel a készülék már nagyon hamar figyelmeztetni tudja az ott lakókat a veszélyre, ahogy történt a hétvége során is mindhárom esetben.

Ilyenkor a legelső, hogy friss levegőt engedjünk be a lakásba, nyissuk ki az ablakot, zárjuk el a készüléket, ha nem fáj a fejünk és nem szédülünk, valamint miden esetben értesítsük a tűzoltókat a112-es segélyhívószámon!

Ne feledjék, pár ezer forintos készülék már több száz ember életét megmentett az országban, megyénkben! – figyelmeztetett a katasztrófavédelem.