Bélgyulladás járványt tapasztaltak a kutyák között Nagykanizsán

“Fokozottan figyeljünk! Sajnos azt tapasztaljuk, hogy Nagykanizsán parvovírusos bélgyulladás járvány van! Jelenleg 14 beteget kezelünk már több napja, közülük 4 hosszas küzdelmek után elindult a gyógyulás útján, egy 7 fős kiskutya alomért és 3 másik páciensünkért viszont továbbra is aggódunk.

A parvovírusos enteritis nagyon gyakori oltatlan kutyákban főleg 6 hetes és 1 éves kor között. Nagyon ragályos megbetegedés, mely az állat életébe is kerülhet és gyógykezelése az állatorvos számára is kihívásokkal teli. A vírus különösen ellenálló, textíliákon, padozaton, földben több hónapig, beszáradva évekig is életben maradhat. A lappangási idő 5-10 nap is lehet, felnőtt korban is képes oltatlan kutyát megbetegíteni, erre jó példa egyik 7 éves páciensünk! A gyógykezelés elsődleges célja a beteg stabilizálása, hatékony vírus ellenes gyógyszer nincs, a tüneteket tudjuk enyhíteni.

A betegség elleni küzdelem egyetlen módja a helyes, megfelelő időben elvégzett vakcinázás! Ne spóroljunk kutyánk egészségén, mert a gyógykezelés többszöröse az oltások költségének és minden erőfeszítés ellenére sem teljesen biztos, hogy a kutyus túl fogja élni!

Amennyiben állatorvoshoz visszük, még nem teljes oltási sorral rendelkező állatunk, figyeljünk rá, hogy ne tegyük le a váróban, testsúly méréshez várjuk meg az asszisztens segítségét. A megfelelő vakcinázás protokoll teljesítése előtt ne vigyük utcára, kutya oviba, látogatóba a kiskutyát, mert bármikor fertőződhet!

Ha hányást, kedvetlenséget, véres-bűzös hasmenést tapasztalunk azonnal forduljunk állatorvosunkhoz! Az időben észrevett megbetegedés jól szokott reagálni a több napos gyógykezelésre, de borzasztó fokozott megterhelés a kutya szervezetének, a gazdinak és nekünk is!
Védekezzünk megfelelően vakcinázással és a jó gazdi gondos körültekintésével!

Szurkoljunk minden kis betegünknek, hogy meggyógyuljanak!!” – hívta fel a figyelmet csütörtökön Facebook oldalán az Állatorvosi rendelő Nagykanizsa-Dr. Talabér Gyula. (Fotó: Dr. Talabér Gyula állatorvosi rendelője, Nagykanizsa – Facebook)