A Tungsram kanizsai gyárába telepítik a DKG tanműhelyét

A Nagykanizsai Szakképzési Centrum (NSZC) gépészeti területének szakoktatóit szeptembertől már átvette, nyáron pedig a tanműhelyt is a gyár területére telepíti át a Tungsram Nagykanizsán – közölte a gyár igazgatója pénteken sajtótájékoztatón.

Tálosi Tamás azt mondta: az ipari szereplőknek is fontos, hogy megfelelő szaktudással rendelkezzenek a dolgozók, ezért is döntöttek úgy, hogy az OT Industries tavaly bezárt gyárából – az egykori DKG-ból – nemcsak a gépészeti terület szakoktatóit, hanem a most még a bezárt gyár területén működő tanműhelyt is áttelepítik a Tungsram nagykanizsai gyárába. A tervek szerint bővítenék is a képzési profilt, a gyár tevékenységébe vágó CNC-esztergályos, illetve műanyagipari képzéssel.

Bene Csaba, a NSZC kancellárja kifejtette: szeptembertől már a Tungsram fizette az egykori DKG-ban lévő tanműhely bérleti díját, a szakképző centrum pedig megvásárolta az ott lévő eszközöket, amelyeket a költözéssel szintén áttelepítenek. Jelenleg mintegy 40 diákot képeznek gépészeti szakirányon, de a változó szakképzési rendszer miatt hamarosan 70-80-ra emelkedhet a létszámuk – a felnőttképzéssel együtt meghaladhatja a százat -, de a Tungsram a saját belső képzését is meg tudja valósítani az áttelepülő tanműhelyben.

Balogh László polgármester (Fidesz-KDNP) jelezte: az önkormányzat anyagilag is hozzájárul az áttelepítés költségeihez, hiszen rendkívül fontos, hogy a városban a kiváló szaktudást adó képzés folytatódjon. A Tungsram a múltban is jelentős szereplője volt a város iparának, ez a szerepe pedig a jövőben ugyancsak erős marad a tanműhely működtetése révén.

Cseresnyés Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, Nagykanizsa mint megyei jogú város iskolaközpont is egyben, a humán terület megalapozása mellett a szakemberképzésben is. A gépészeti oktatás pedig azért is kiemelt terület, mert a jelenlegi üzemek mellett a bővülő ipari park iránt leginkább szintén gépipari területen működő cégek érdeklődnek. MTI