600 helyett 400 forint lesz a parkolás az Erzsébet térnél

A kiemelt övezetbeli várakozás, valamint a közületi parkolóbérletek díjának csökkentéséről, a közétkeztetési díjak emeléséről, illetve új reklámadó bevezetéséről döntött csütörtöki ülésén Nagykanizsa közgyűlése.

Évente 10-15 millió forint bevételt remél Nagykanizsa önkormányzata a közterületi reklámhordozókra kivetett új adótól. Az építményadóról szóló rendelet csütörtöki, nagy többséggel elfogadott módosítása révén a reklámtáblákra a törvényileg meghatározott legmagasabb összeget, évente és négyzetméterenként 12 ezer forintot kell fizetnie januártól a reklámeszköz tulajdonosának.

Gábris Jácint (Jobbik) önkormányzati képviselő megfogalmazása alapján eltúlzott az adó mértéke és csupán egy ember, Simicska Lajos cége ellen irányul, Fodor Csaba (MSZP) képviselő szerint pedig azért sem tisztességes eljárás, mert néhány évvel ezelőtt Nagykanizsa önkormányzata még éppen az ő vállalkozásának adta át a közterületi reklámozás jogát.
Bizzer András (Fidesz) frakcióvezető azt mondta: a rendelet nem személyre szabott, minden reklámcégre vonatkozik, a maximális összeg kivetése pedig nem tekinthető eltúlzottnak.

A közgyűlés a szociális és oktatási intézmények étkezési díjainak januári emeléséről is határozott. A szolgáltatást biztosító Pensió Kft. 8,4 százalékos emelésre tett indítványt a városnál – hivatkozva a kötelező minimálbér-emelésre és annak hatásaira -, de a közgyűlés végül az előterjesztésben szereplő hat százalékos díjemelést fogadta el.

Januártól részben csökkennek a parkolási díjak a dél-zalai városban, a kiemelt várakozási övezetben, a város főterén a tavaly 600 forintra emelt óránkénti díjat 400 forintra mérséklik.
Egységesítik a jövő évtől a vállalkozói és lakossági parkolóbérleteket, ez pedig a vállalkozások számára díjmérséklést jelent a nagykanizsai közgyűlés által elfogadott előterjesztés szerint. MTI