Tömeges rosszullét a Flextronics zalaegerszegi gyárában

A rendőrség nyomoz az ügyben.

Információnk szerint tömeges rosszullét történt a Flex zalaegerszegi B-gyárában. Úgy tudjuk, hogy a délutáni műszak 22 dolgozója lett rosszul, de a mentőknek senkit sem kellett kórházba szállítani.
Értesüléseink szerint a rosszullét összefüggésbe hozható a csarnokban zajló padozat-felújítási munkával.

(Fotó: Facebook)

Bán Kitti, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense érdeklődésünkre elmondta:
„A rendőrség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást az ügyben.”

Hívtuk Vizi Balázs gyárigazgatót is, aki nem volt elérhető. Ígéretet kaptunk, hogy visszahív bennünket, vagy levélben válaszol kérdésünkre.

 

Megkerestük a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, ahol Bangó Szilárd sajtóreferens elmondta:
„2017. augusztus 6-án (vasárnap) 20:45 órakor tájékoztatta a rendőrség a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletét, hogy a Flextronics Posta úti csarnokában több ember, felújítási munkálatok közben rosszul lett. A helyszínre a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók vonultak egy gépjárműfecskendővel és hat fővel, továbbá a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat és a katasztrófavédelmi mobil labor két-két fővel.

A helyszínen végzett mérések során a katasztrófavédelem munkatársai veszélyes anyagot veszélyes mértékben a több ponton és többször megismételt mérések során sem detektáltak. Az esettel összefüggésben tűzoltó beavatkozásra nem volt szükség.

A katasztrófavédelem munkatársai az esetről értesítették az egészségügyi és a munkavédelmi hatóságot. A katasztrófavédelem az eseménnyel összefüggésben hatáskörrel nem rendelkezik, így hatósági eljárást (vizsgálatot) nem folytat.”

 

A Flextronics zalaegerszegi gyáregységében vasárnap este történt balesettel kapcsolatban a Zala Megyei Kormányhivatal az alábbi tájékoztatást adja:

Az ügyben a kormányhivatal munkaügyi és munkavédelmi osztálya vizsgálatot folytat.
Az előzetes adatok szerint az üzemcsarnokban egy külső vállalkozó padlófelújítást, műgyantaöntést végzett. A munka során felhasznált vegyi anyag kipárolgott a munkahely légterébe és a gépsorok mellett dolgozók feltehetően ezt az anyagot lélegezték be és ez okozta a rosszullétüket, amely jellemzően fejfájás, hányinger, köhögés voltak.
A munkavédelmi hatóság vizsgálja a munkavégzés, a padlófelújítás körülményeit.

 

A vizsgálat során az összeszerelő üzemtől kapott információk alapján elsősegélynyújtóik összesen 27 embert láttak el az előbb említett tünetek alapján a mentők kiérkezése előtt. Minden dolgozót, aki rosszullétre panaszkodott, rendkívüli orvosi vizsgálat keretében foglalkozás-egészségügyi szolgálat vizsgálni fogja.
A kormányhivatal információi alapján valamennyi dolgozó jelenleg jó állapotban van.
A vizsgálat eredményei a későbbiekben várhatóak.

Jelenleg az üzem biztonságos, hétfőn reggel a munkakezdés a dolgozók tájékoztatása mellett rendben elindult.”

Tegnap elküldött levelünkre Vizi Balázstól, a Flex gyárigazgatójától még nem érkezett válasz.

(Forrás: Zalatáj Kiadó)