Tudj meg minden lényegeset a faktorálásról!

(x) A faktoring finanszírozás napjainkban virágkorát éli, bár egyáltalán nem újkeletű pénzügyi megoldásról van szó, hiszen már évezredekkel ezelőtt is használták a kereskedők.

A nyitott számlakövetelések számos vállalkozás életében okoznak likviditási nehézségeket és ezáltal veszélyeztetik működést, a növekedést. Az igénybevevő cégeknek a faktorálás, a számlakövetelések pénzügyi szolgáltató részére történő adásvétele által lehetőségük van a fizetési határidő lejárta előtt a számlák ellenértékéhez, vagyis készpénzhez jutni. Az ügylet minden résztvevő számára kedvező. Hogyan működik a faktoring? Mit kell tudni róla?

A faktoring nyújtotta előnyök

A faktorálás elsősorban a kereskedelem, a szállítmányozás, az építőipar, az IT, valamint az egészségügy területén beszállítóként tevékenykedő vállalkozásoknak nyújt pénzügyi megoldást abban az esetben, ha a likviditási nehézségeik a halasztott fizetésekből származnak. A FlexiBill digitális faktoring a hagyományos faktorálásnál egyszerűbb, gyorsabb, rugalmasabb, 100%-ban online intézhető megoldást jelent. 

A faktoring nem hitelfelvétel, így a céget a jövőben tovább terhelő költségekkel nem jár, nem igényel fedezetet, sem az igénybevevő hitelminősítését, így induló, tőkeszegény vagy veszteséges vállalkozások finanszírozására is alkalmas. A tapasztalatok alapján segít növelni a vevők fizetési hajlandóságát és fegyelemét.

A követelések megvásárlásával a faktorcég átvállalja a nyitott követelésekkel kapcsolatos adminisztrációs feladatokat, így leveszi a vállalkozás válláról ennek terheit.

Pénz akár 24 órán belül

Digitális faktoring esetén a szerződéskötés az igény benyújtását és az elbírálást követően 1-2 héten belül megtörténik. A szerződéskötés is kényelmesen, online intézhető, nem igényli az eladó személyes jelenlétét.

Már fennálló üzleti kapcsolat, megkötött keretszerződés esetén a faktor egy gombnyomásra, akár néhány óra alatt is átutalhatja a számla ellenértékének 80-90%-át az eladó számlájára. 

A faktorálás a külső forrásokat bevonni szándékozó, de hitelt felvenni nem képes vagy nem akaró vállalkozások számára javasolt. Különösen azok számára hasznos, akik hosszú fizetési határidőre fizető, de tőkeerős vevőkkel rendelkeznek.

Hitel vs faktoring

A faktoring a hitelnél ugyan rendszerint drágább, de gyorsabb, rugalmasabb, klasszikus ingó- vagy ingatlanfedezetet nem igénylő vállalatfinanszírozási mód. 

Alapvetően a le nem járt és nagy valószínűséggel befolyó számlák faktorálására van mód. A lejárt követelések behajtására a faktorcégek csak ritkán, külön szerződés keretében vállalkoznak. 

A faktoring keretszerződés rendkívül rugalmas, a vállalkozás pillanatnyi pénzügyi helyzete alapján lehetőséget ad egyetlen, de akár az összes számla faktorálására is. Ekkor a számlakövetelés ellenértékének 80-90%-át kapja az eladó, a maradék faktoring díjával csökkentett összegét pedig a számla vevő általi teljesítésekor. Az összeg a cég döntése értelmében, bármire szabadon felhasználható.