Miért a zsugorsapka használata a leghatékonyabb és legbiztonságosabb raklapozási technológia?

(X) A zsugorsapka (angol nevén stretch hood) egy rugalmas, cső alakú fólia, amelyet speciális raklapozógépekkel használnak, hő nélkül, ellentétben a zsugorfóliával. A zsugorsapka koextrudálási technológiával készül, és 3 vagy több rétegből áll, így jobb tartási tulajdonságokat biztosít anélkül, hogy a hőre zsugorodó folyamat miatti defekt vagy szakadás veszélye fennállna.

A zsugorsapka használatáról és előnyeiről olvashat bővebben a cikk további részében.

Hogyan használják a zsugorsapkát?

A raklapos csomagolások piaca három csoportra osztható: sztreccs csomagolófólia, zsugorfólia és zsugorsapka. Jelenleg a sztreccs csomagolófólia uralja a raklapos csomagolások piacát. A zsugorfóliánál a raklap fölé zsugorburkolatot helyeznek, amelynek mérete valamivel nagyobb, mint a raklap, majd felmelegítik, hogy zsugorodjon és ráfeszüljön a rakományra.

A zsugorsapkánál a cső alakú fóliát a tetején lezárják, kinyújtják és ráhelyezik a palettázandó termékre. Mivel a kerülete kisebb, mint a palettázandó termék kerülete, a fólia rugalmasságának köszönhetően megnyúlik és a raklapra feszül. A folyamat végén levágják a fóliát, hogy egy testreszabott burkolatot hozzanak létre a raklapon. Ez a technológia lehetővé teszi kisebb mennyiségű nyersanyag felhasználását és a csomagolás súlyának csökkentését; ugyanakkor a raklapozási folyamat energiamegtakarítást és kisebb környezetterhelést tesz lehetővé.

A zsugorsapkás cső csak gépi úton rakható fel a raklapra, és úgy kerül fel, mint a női lábakra a nylon harisnya. Nincs szükség hőre, mert a csőnek van memóriája, így a nyújtás után visszanyeri a korábbi méretét. A zsugorsapkás csomagolás egy forradalmian új módszer, amellyel a raklapot hermetikusan, erősen, olcsón és gyorsan csomagolják.

Csomagolás után a raklap stabilabb tárolás és szállítás közben is.

Ha egyedi csomagolási megoldásokat keres, forduljon a Parainesis szakembereihez. 

A zsugorsapka tulajdonságai

A zsugorsapka tökéletes megoldás instabil rakományokhoz, alábbi tulajdonságainak köszönhetően bármilyen termékhez és raklapmérethez alkalmas:

  • Rugalmasság
  • Tartóerő
  • Szakadásállóság
  • Szúrásállóság
  • Csúszósság
  • Melegítés nélküli használat
  • Időjárás elleni védelem 
  • Átlátszóság
  • Ellenállás és alkalmazkodóképesség

A tartóerő és a rakomány stabilitása nagyobb. Ez a technológia tulajdonságainak és műszaki jellemzőinek köszönhetően optimális megoldás.

A zsugorsapka felhasználási területei 

Ez a kellék számos, különböző intenzív használatot megtestesítő szektorban alkalmazható, mint például:

– Kerámia

– Csempe és tégla

– Cement

– Építőipari ragasztók

– Vegyipar

– Műtrágyák

– Virágföld, mulcs, komposzt és egyéb kertészeti termékek

– Pellet

– Takarmány

– Búza és gabonafélék

– Étel

– Ital 

A zsugorsapka tehát számos esetben jó megoldás a rakomány stabilitásának növelésére.