A napelemek és az elektromos autó töltése otthonról

(x) Jó pár éve annak, hogy hazánkban is elkezdődött az elektromos autók vásárlása. Magánszemélyek és vállalatok is egyre többen állnak át flotta szinten is a költséghatékonyabb és környezetkímélőbb autózásra.

Amikor valaki elkezd gondolkodni villamos autó beszerzésén, akkor egyrészt számításokat végez, hogy milyen lesz az autójának a megtérülése, másrészt pedig megnézi a térképen az interneten, hogy azon az útvonalon, ahol ő nap mint nap jár dolgozni, vagy a lakóhelye közelében, milyenek az elektromos autózásnak a töltési lehetőségei.

Elektromos töltés otthonról

Ha alaposabban körülnézünk, láthatjuk, hogy a kiépítés folyamatos, de még mindig gyerekcipőben jár. Így ahhoz, hogy bátran merjünk menni hosszabb távolságokra is villamos személyautóval, ehhez érdemes kiépíteni egy otthoni töltőállomást. A Solarzone-nak az otthoni töltőállomás kiépítése csak az egyik a szolgáltatásai sorából.

Emellett a legfőbb tevékenységi köre a napelemes rendszerek kiépítése, amellyel már hosszú ideje foglalkozik, és mivel ez a két terület szorosan összefonódik, nem volt kérdéses, hogy az elektromos gépjármű töltési lehetősége kiépítésre kerüljön azokon a helyeken, ahol a napelemet is bevezetik.

Persze nem feltétlen kell együtt és egyszerre a két átalakítást elvégezni, de ahol megoldottá vált részben vagy teljes mértékben a lecsatlakozás a hagyományos energiaellátásról, ott egyidejűleg érdemes elgondolkodni egy újabb spórolási metóduson.

Köztéri töltőállomások kontra otthoni töltés

Régebben még voltak olyan szabadtéri töltőállomások, pl. bevásárlóközpontok mellett kialakítva, ahol a szolgáltató megengedte a díjtalan töltést, napjainkra ez már nem jellemző. Az igaz, hogy egyre több helyen találhatunk töltőállomást, sorra épülnek az újabbak, de mindegyik más díjazással működik, így meg kell figyelnünk, hogy melyik éri meg jobban.

Ha elektromos autónk van, akkor azt is figyelembe kell vennünk egy hosszabb utazásra indulva, hogy az adott töltéssel elegendő lesz-e az energia mennyisége, kibírja-e az autó az utunk végéig. Ha nem, akkor útközben újabb töltőállomást kell keresnünk. Ez állandó odafigyelést jelent, és esetlegesen egy mindig rugalmas újratervezést.

Nem kérdés, hogy egy otthoni töltőállomás kiépítése számos vesződségtől kíméli meg az embert, főleg, ha a töltőállomás éjszakai áramról tud menni vagy a legjobb esetben, ha a napelemes rendszer által termelt energiát használjuk fel, így nem kerül nekünk semmibe.

Otthoni töltőállomás kiépítése egy napelemes szakértőtől

A Solarzone már több mint 300 napelemes rendszer építésén van túl, így elmondhatjuk, hogy rendkívül nagy tapasztalattal bír már ezen a területen. A helyszíni felmérést ingyenesen biztosítják és azontúl, hogy kedvező együttműködés létrejötte esetén kiépítik akár a töltőállomásod is, folyamatosan szem előtt tartják a környezettudatos viselkedést és a számtalan energiamegtakarítási formát. Ezenkívül jó pár ötlettel tudnak segíteni, hogyan érd el a 0 forintos energiaszámládat.