Mit érdemes tudni a tokaji aszúról?

A Tokaji borvidéken állítják elő a tokaji aszút vagy csak röviden az aszút. Ez egy aszúsodott szőlőből készült borkülönlegesség, melyet többnyire desszertbornak harangoznak be. Tudjuk azt, hogy Magyarországon, sőt még Európában is méltán az egyik leghíresebb aszúbor. De ismerjük-e a történetét? Esetleg tudjuk-e, milyen szőlőfajtákból nyerik az aszúsodott szőlőszemeket?

A tokaji aszú rövid története

Kazinczy Ferenc hiteles történelmi feljegyzései szerint, az első aszúbor készítője a Tokaji borvidéken Szepsi Laczkó Máté volt, az akkori fejedelemasszony udvari papja. Az első aszút még a 17. században készítették, ám a legújabb kutatások azt támasztják alá, hogy az aszú bor készítésének titkát már a 16. században a Garaiak is ismerték. A filoxéra járványt megelőző időkben a szőlősgazdák sok fajtát termesztettek. Ez változott a járvány elmúltával, megváltoztatva ezzel a fajösszetételt, ami napjainkban is tartja magát. De azóta sem változott az a tény, hogy a világ egyik legjobb nemes édes bora, amelynek előállításához különleges technikát kell alkalmazni.

Hogyan készül az aszú?

A filoxéra vész elmúltával változott a termesztés technológiája és a fajtaösszetétel is. Akkor miből készül az aszú? A történeti rekonstrukció ellenére csak három fajtát: a Furmintot, a Hárslevelűt, és kis mértékben, de mégis harmadik leggyakoribb fajtaként a Sárga muskotályt szaporították és telepítették be. A bouvier és a furmint keresztezéséből született meg a Zéta, szintén gyakori fajtának tekinthető. Ezek a szőlők jól aszúsodnak.

Az aszúsodás folyamatáért egy nemespenész-gomba, az ún. Botrytis Cinerea felelős, de emellett még megfelelő klíma, jól aszúsodó szőlőfajták, tökéletes talajú terület és egy csipet kedvező együttállás is kell ahhoz, hogy jó minőségű Tokaji aszút nyerjenek a borászok.

Az aszúsodás akkor indul jól, ha csapadék hatására a szőlőszemek telítődnek, felrepednek, ahol a penészgomba behatol a termés belsejébe. Ezt követően a száraz időjárás kedvez a szemek töppedésének, aszúsodásának. Ekkor veszít vizet a szőlő, amivel nő a sav- és a cukortartalma. Az aszúsodott szőlőszemeket kézzel csipegetik le a szüreteléskor.

A puttonyos elnevezés arra utal, hogy régi időkben ezeket a szemeket faputtonyba gyűjtötték. A Tokaji aszú puttonyszáma azt mutatja meg, hogy hány faputtonnyi aszúszemet áztattak a gönci hordóban. Napjainkban már nem faputtonnyal mérnek és nem is gönci hordóban készül a bor, de az eljárás szinte ugyanolyan a hagyományok tiszteletben tartása miatt. A jelenlegi szabvány előírja, hogy forgalomba hozatal előtt minimum 3 évig kell érlelni, ebből 2 évet kizárólag fahordóban!

A pannonborbolt.hu kínálatában megtalálhatók a Tokaji aszúk, melyek a legkedveltebb pincészetektől kerültek palackozásra. Finom, mézédes, megbecsülendő ital. XIV. Lajos is úgy fogalmazott: “A királyok bora, a borok királya!”.