Mivel gazdaságosabb a fűtés: gáz vagy villany?

(x) Minden otthon felújítás során elérkezik az örök érvényű kérdés, gáz-vagy villanyfűtéssel járok vajon jobban? A válasz kézenfekvő, elektromos árammal fűteni drágább. Ennél azonban jóval összetettebb a kérdés. Ebben a cikkünkben megnézzük, hogy melyik fűtési típusnak mik az előnyei és hátrányai. Vannak ugyanis olyan esetek amikor minden szempontot figyelembe véve az elektromos fűtésnek van létjogosultsága. Mi több, jobb megoldás is lehet!

A gázfűtés

A fűtés hatékonyságát sok tényező befolyásolhatja. Függ egyrészt az épület szigeteléstől és a nyílászárók minőségétől. Ezek a szempontok mind a gáz mind az elektromos fűtés hatékonyságát jelentősen befolyásolják. Gázfűtés esetén azonban nagyon fontos szempont maga a készülék. Az, hogy egy gázkészülék mennyire korszerű, vagy mennyire elavult súlyos tízezrekben mérhető a havi gázszámlában.

Legrosszabb hatásfokkal a parapetes gázkonvektorok működnek. Ezek legtöbbször az ablak alatt helyezkednek el, hiszen kívülről nyerik a szükséges oxigén. A keletkezett hő nagy része, közel 40%-a sajnos a parapeten keresztül távozik. Az elektromos fűtés még így is drágább, mint konvektorral fűteni, azonban kis lakások esetén esztétikai és kényelmi szempontokat figyelembe véve jó alternatívát jelent az elektromos fűtés. 

A gázkazánok hatásfoka általánosságban jóval nagyobb, mint a konvektoros fűtésé. Ez sem minden esetben igaz. A régi kéményes állókazánok közel azonos hatásfokkal működnek, mint egy konvektor. ÉTI, Hőterm, Termotéka ismerős márkanevek lehetnek sokak számára. Sok helyen mai napig működnek ezek a készülékek. 25-30 éve a gázfűtés kényelmét és a komfortot jelentették, de mára elavult és gázpazarló készülékek. Nem állítjuk, hogy jobban járnak elektromos fűtéssel, de azt igen, hogy egy készülék csere kondenzációs kazánra akár 30-40% megtakarítást is jelenthet. 

A korszerű kondenzációs kazánok 90-93% körüli hatásfokával nehéz felvenni a versenyt. A legkevésbé jelent alternatívát velük szemben az elektromos fűtés. Kizárólag akkor kerülhet képbe egy villanykazán ha nincs lehetőség a gázbekötésre, vagy nem megoldható a füstgáz elvezetése.  

A villanyfűtés

Az elektromos fűtés minden esetben 100%-os hatásfokkal működik, ami azt jelenti, hogy minden elektromos fűtés 100%-ban képes az elektromos áramot átalakítani hőenergiává. Ez ugyanúgy igaz az elektromos konvektorra, az elektromos kazánra és a különböző elektromos fűtőbetétekre is. 

Elektromos fűtésnél nincs károsanyag kibocsátás. Egy villanykazán, vagy elektromos konvektor nem terheli a közvetlen környeztet füstgázzal.  

Könnyebben vezérelhető mint egy konvektoros fűtés. A kazánokhoz hasonlóan termosztáttal szabályozható az elektromos fűtés. Könnyű a pontos kívánt hőfokot beállítani, amivel rengeteget tudunk spórolni minden hónapban.

Sokkal kisebb a helyigénye. Egy konvektor magában fél négyzetméter helyet elfoglal, de ezt a teret tovább növeli, hogy nem lehet pakolni a közelébe semmit, mert mindent megéget. A gázkonvektor nagyjából 1,5-2 négyzetmétert elvesz a lakótérből ami egy kis lakás esetén bizony sokat számít. Egy elektromos fűtőtest nem ad ki pattogó hangot, mint a konvektorlemez. A konvektor felmelegedése során a lemez hőtágul és ez roppant zavaró hanghatással jár. Végül egy elektromos fűtőtest kinézetre sokkal inkább illeszkedik a lakás berendezéséhez.

Az elektromos fűtés keveset emlegetett és talán a legnagyobb előnye, hogy a karbantartási költsége jóval alacsonyabb, mint a gázkészülékeké. Egy kondenzációs kazánt karban kell tartani, ami 20-30.000 Ft fix kiadás évente. Ha valami gond van a kazánnal, akkor bizony röpködnek az 50.000-es kiadások. Egy kazán vezérlőpanel cseréje nyolcvan ezer forintra is rúghat. Egy villanykazán ezzel szemben szinte teljesen gondozásmentes. Általánosságban elmondható, hogy az elektromos fűtőberendezések élettartama is hosszabb, a gázüzemű berendezésekkel szemben.

További nagy előnye az elektromos fűtésnek, hogy lehetőség esetén kombinálható napelem rendszerrel. Ez jellemzően családi házak korszerűsítése esetén kerül előtérbe, lakásoknál nem jellemző. A hőszivattyúk is elektromos árammal üzemelnek és jelenleg a legtakarékosabb fűtési megoldást jelentik.  

Gáz vagy villany akkor? 

Összességében elmondható, hogy a villanyfűtés sok előnnyel rendelkezik. Ezek az előnyök kétségtelenül vonzóvá tehetik az elektromos fűtés alkalmazását. Nekünk most úgy tűnik, hogy a jövő energiatakarékos fűtése nem a gázfűtés lesz. Rohamosan fejlődik az elektromos energiát használó fűtési rendszerek piaca. Gondoljunk csak az említett hőszivattyús készülékekre. Ma már egy fűtésre optimalizált split klíma is képes hőszivattyúként üzemelni és takarékosan befűteni a lakást. Ott azonban ahol nincs lehetőség napelemes, hőszivattyús rendszert kiépíteni magas költséggel és megoldható a gázbekötés, valamint a füstgáz elvezetése sem jelent gondot a gáz nyerő! Nem a gázkonvektor! A kondenzációs gázkazán beruházási költség és energiatakarékosság tekintetében a jelenleg a legjobb megoldás. Nem hisszük, hogy ez örökké így lesz, de 5-10 év távlatában még nyerő maradhat a gáz. 


A KazánWebshop kínálatában kizárólag a legkiválóbb minőségű, modern berendezések találhatók meg. Így legyen szó gáz- vagy elektromos fűtésről, itt minden típusból garantáltan megbízható minőséget kapja!